Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας ζήτησε ο Μπάρακ Ομπάμα, που είπε όχι στη λιτότητα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την ευκαιρία για βαρυσήμαντη  παρέμβαση που αφορά την παγκόσμια οικονομία και την σχέση των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσεφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαρακ Ομπαμα η συνάντηση που είχε χθες στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μια παρέμβαση που έστελλε διπλό μήνυμα: ισχυρότατης στήριξης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και συγχρόνως μήνυμα αποδοκιμασίας της μονοδιάστατης πολιτικής λιτότητας την οποία επιβάλλει στην Ευρωζώνη το Βερολίνο.

Πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η συνάντηση, το «Εθνος» το περασμένο Σάββατο και  ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα χθες, είχαν αποκαλύψει τις προθέσεις  του  Μπάρακ Ομπαμα να αμφισβητήσει τις βασικές επιλογές του Βερολίνου  στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη που ρίχνουν μονόπλευρα το βάρος στα μετρά δημοσιονομική προσαρμογής  και αυστηρής λιτότητας.

«Δεν μπορούμε απλώς να στρεφόμαστε στην λιτότητα  σαν στρατηγική. Είναι σημαντικό να εύχουμε σχέδιο για δημοσιονομική προσαρμογή για την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ.Ομπαμα προσθέτοντας ότι οι «χώρες που έχουν ανάπτυξη είναι πιο εύκολο να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος με δυο φράσεις φρόντισε να  επισημαίνει την διάφορα αντίληψης και στρατηγικής των ΗΠΑ από το Βερολίνο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αποδοκιμάζοντας με έντονο και σαφή τρόπο την γερμανική συνταγή της τυφλής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ό Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε επίσης ότι το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι κρίσιμο και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την εκπλήρωση των δομήσεων του  πρωθυπουργού για σκληρές πρωτοβουλίες, που απαιτούνται από το Μνημόνιο, πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει η Ουάσιγκτον.

Καθώς η οικονομία μονοπώλησε σχεδόν την συνάντηση, έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Σαμαρας βρήκε την ευκαιρία παίρνοντας τον λόγο μετα τον αμερικανό πρόεδρο να επαναλάβει αρκετές φορές ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δύο τουλάχιστον φορές ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας κυρίως της νεολαίας που έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Ομπαμα τόνισε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Σαμαρας αλλά και η Ελλάδα υλοποιώντας τις διαθρωτικές αλλαγές θέλουν να δουν συγχρόνως φως στο βάθος του τούνελ.

Οι θυσίες του ελληνικού λάου «είναι τεράστιες και δεν πρέπει να πάνε χαμένες» τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο Ομπαμα, που έδειχναν ότι η Αθήνα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ουάσιγκτον παρά στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες σε ότι αφορά την αντίληψη για την στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ του ΔΝΤ, της Τρόικα και της ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να
έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή στην οποία
όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. 

Σχετικά με το κυπριακό, ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ενημερωνοντας για την πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή της Αμμοχώστου , ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ,που μπορεί, όπως είπε, να συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συμφωνα με πληροφοριες ο κ.Σαμαράς μετεφερε στον πρόεδρο Ομπαμα τις εκιτμησεις ότι τα ελληνικά κοιτασματα ενδεχεται να φθανουν στα 4,7 τρις κυβικα μετρα.

Ικανοποποίση…

 

Πέραν κάθε προσδοκίας, χαρακτηρίζουν πηγές στην Ουάσιγκτον, την υποδοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι οποίοι τον στήριξαν και σε πολιτικό επίπεδο, και στο θέμα της οικονομίας. Η ατμόσφαιρα και στις δύο συναντήσεις ήταν εξαιρετική και η αντιμετώπιση προς τον πρωθυπουργό φιλική και έντονα υποστηρικτική και χαρακτηρίζονται σημαντικές οι αναφορές στην οικονομική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός.

          Οι δύο ηγέτες έκαναν μία ανασκόπηση όλων των θεμάτων αλλά στάθηκαν τον περισστερο χρόνο στην οικονομία. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ο κ. Ομπάμα τοποθετήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα στην Ευρώπη, αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και τόνισε πως γνωρίζει τι περνά η συμμαχική κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι σημαντικό ότι η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει πως πλέον η οικονομική κρίση «δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας».

          Ο Ελληνας πρωθυπουργός του εξήγησε λεπτομερειακά όλα όσα έχει κάνει η χώρα, μίλησε για το θέμα της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους και εξήγησε ότι προσβλέπει ότι φέτος η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει κάνει γνωστή τη θέση της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών φέρονται να πιστεύουν ότι το χρέος είναι δυσβάστακτο για μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα που δεν έχει βαριά βιομηχανία.

          Θεωρειται παντως –παρά το γεγονός ότι δεν τοποθετούνται δημόσια- ότι στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το «κούρεμα» από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι υποβοηθητικές και θα στηρίξουν και το ΔΝΤ και την Ελλάδα. Οι πηγές πάντως υποστηρίζουν και έχουν δίκιο, πως ο Πρόεδρος Ομπάμα αποδεικνύεται πιό σώφρων άνθρωπος και πολιτικός απ’ ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που επέβαλαν την άνευ προηγουμένου λιτότητα.

          Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως και ο κ. Κέρι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα ενέργειας και τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για την ελληνική θέση για το θέμα αυτό, μίλησε για τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν που είναι στενός σύμμαχος της Αμερικής, και για τον αγωγό TAP. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενέργεια, οι Αμερικανοί αναφέρθηκαν και στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας, αλλά θα επιθυμούσαν οι όποιες ανακοινώσεις και ενέργειες να μην γίνουν απροειδοποίητα.

          Είναι σημαντικό ότι οι Αμερικανοί έθεσαν το Κυπριακό και συζητήθηκε η πρόταση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για την επιστροφή της Αμμοχώστου. Φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά τη θεωρεί «ευκαιρία» για να εδραιωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις θέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από την πλευρά του εξήγησε ότι μείζον θέμα τώρα για το νησί είναι η οικονομική κρίση και η αντιμετώπισή της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: