WSJ και Bloomberg για την επίσκεψη Λιού




Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jacob Lew, χαιρέτησε χθες τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αναμόρφωση της οικονομίας της και των δημοσιονομικών της, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις προκλήσεις που συνεχίζει να έχει η χώρα μπροστά της, αναφέρει ο Alkman Granitsas σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στην WALL STREET JOURNAL/DOWJONES με τίτλο «U.S. Treasury’s Lew: Welcomes Greek Reforms, But Challenges Remain».

Μιλώντας πριν την από την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Jacob Lew δήλωσε ότι η σύμπλευση με την Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του, δίνοντας έμφαση στο ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαρτάται, εν μέρει, από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Παρακολουθούμε στενά τις εδώ εξελίξεις και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις θυσίες των τελευταίων ετών, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «βεβαίως, ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος προκλήσεις. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα είναι ουσιαστική στο να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Η επίσκεψη του Jacob Lew στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από ένα χρόνο.

Μολονότι όπως επισημαίνεται ο κ. Σαμαράς πιστώνεται την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο εσωτερικό της χώρας και με μια αναθέρμανση του σκεπτικισμού στο εξωτερικό. 

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130721-700654.html?KEYWORDS=greece

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jacob Lew, δήλωσε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανότητα της Ευρώπης να παράγει ανάπτυξη. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την συνάντηση του G20 στη Μόσχα, όπου οι υπουργοί οικονομικών, από όλο τον πλανήτη, προέτρεψαν τους ομολόγους τους στην Ευρωζώνη να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει ανταπόκριση του Patrick Donahue από το Βερολίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Lew Says U.S. Recovery ‘Inextricably Linked’ to European Economy».

Σε χθεσινές δηλώσεις του από την Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στον δύσκολο δρόμο της Ελλάδας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Ο Jacob Lew έφθασε στην Αθήνα, προερχόμενος από τη Μόσχα, όπου μαζί με άλλους υπουργούς οικονομικών προέτρεψαν τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν την πολιτική της –γερμανικής έμπνευσης- δημοσιονομικής λιτότητας, στην οποία οφείλεται η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα και το έκτο έτος ύφεσης, και να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη.

«Η σύμπλευση με την Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μου, καθώς οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και η ανάπτυξη είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Jacob Lew στο Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών. Η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα αποτελέσει παράγοντα κλειδί για την μελλοντική πορεία, σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα, από το ξέσπασμα της κρίσης ο Jacob Lew συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντωνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να συζητήσει την οικονομική ανάκαμψη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα «έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τους τελευταίους δώδεκα μήνες» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-21/lew-says-u-s-recovery-inextricably-linked-to-european-economy.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: