FT: Η Ευρώπη οφείλει να εγκαταλείψει τις προβληματικές περιπτώσεις, όπως έκαναν οι ΗΠΑ




Γράφοντας για τους FINANCIAL TIMES, o Martin Sandbu εκτιμά ότι το μεγάλο προτέρημα των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, είναι η προθυμία να εγκαταλείψουν τις απέλπιδες περιπτώσεις, ώστε να αναπτυχθούν πιο επιτυχημένες δραστηριότητες (“Europe ought to let its hopeless causes go bankrupt”).

Τα αποτελέσματα της ανάληψης κινδύνου δεν είναι τελεσίδικα στις ΗΠΑ: η χρεοκοπία (αναφέρεται στην περίπτωση του Ντητρόιτ) αποτελεί ευκαιρία για μια νέα αρχή, επομένως η στάση έναντι της ανάληψης κινδύνου είναι συγχωρητική. Οι Ευρωπαίοι αντιθέτως αντιμετωπίζουν την πτώχευση ως ηθική κατάπτωση και ως ένδειξη αναξιοπιστίας.

Η Ευρώπη δεν ανέχεται την χρεοκοπία, με αποτέλεσμα στην παρούσα κρίση να προτιμήσει να αποπληρώσει τα χρέη των χρεοκοπημένων (ο συντάκτης ισχυρίζεται πως αυτή ήταν ξεκάθαρα η περίπτωση της Ελλάδας αλλά και των ιρλανδικών τραπεζών). Το ελληνικό χρέος τελικά αναδιαρθρώθηκε, με απώλεια όμως όλων των ωφελημάτων της αναδιάρθρωσης, λόγω της καθυστέρησης και με το πρόσχημα ότι η αναδιάρθρωση ήταν εθελοντική για τους πιστωτές.

Στην περίπτωση της Κύπρου, που σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης για την ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι δεν άντεξαν την πιθανότητα να χρηματοδοτήσουν τους Ρώσους καταθέτες, παρόλο που τα ποσά ήταν πολύ μικρότερα. Δεν μπορεί να υπολογισθεί πόσο θα είχε ωφεληθεί η Ευρώπη αν είχε αντιμετωπίσει την αναδιάρθρωση χρέους ως μια πραγματιστική πολιτική από την αρχή της κρίσης.

Η επί χρόνια μειωμένη ανάπτυξη, σε αντίθεση με την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αποτελεί ωστόσο μια ένδειξη του προβλήματος που δημιουργεί το υπόλοιπο χρέους.

http://www.ft.com/cms/s/0/2493b90c-f51c-11e2-94e9-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: