FT: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση




Σύμφωνα με άρθρο του Tony Barber για τους FINANCIAL TIMES (“Schäuble Keeps Quiet on Mounting Cost to Germany of Europe’s Woes”), ο Wolfgang Schäuble πιστεύει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση μακροπρόθεσμα, το όραμά του ωστόσο κινδυνεύει να θαφτεί από τα βουνά του μη αποπληρωτέου νοτιοευρωπαϊκού χρέους (με ειδική μνεία στη χώρα μας και την Πορτογαλία).

Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένη η πίστη, ότι αν και οι εγχώριοι κυβερνώντες δεν τήρησαν τους κανόνες και ευθύνονται για 6 χρόνια ύφεσης και μαζικής ανεργίας, η Γερμανία με την πολιτική της επιδείνωσε την κατάσταση.

Το δώρο που κόμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, €100 εκ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν επαρκεί  και αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της. Θα ήταν αυτοκτονικό για τον κο Schäuble ή για οποιονδήποτε Γερμανό να κάνει λόγο για κούρεμα χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές, ειδικά όταν μια νέα αναδιάρθρωση θα επηρεάσει τον επίσημο τομέα (η Γερμανία έχει στην κατοχή της πάνω από το 90% του ελληνικού χρέους).

Έως τώρα, τα δάνεια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, και την Κύπρο έχουν κοστίσει πολύ στους Γερμανούς σε δάνεια και εγγυήσεις, αλλά ούτε ένα σεντ του ευρώ σε μετρητά. Εξάλλου η διάσωση της Ελλάδας το 2010 αφορούσε εξίσου στην προστασία των γερμανικών τραπεζών.

Κατά βάθος οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι χρειάζεται και νέα αναδιάρθρωση, το ζήτημα ωστόσο είναι πως αν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό για την Ελλάδα, θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες χώρες, ξεκινώντας από την Πορτογαλία και την Κύπρο.

http://www.ft.com/cms/s/0/5bb17dae-f2c7-11e2-a203-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: