Υψηλόβαθμος αξιωματούχος διαψεύδει ότι το ΔΝΤ ζητά νέα μείωση των μισθών στην Ελλάδα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην ανάγκη (περαιτέρω) μείωσης του κόστους εργασίας στην Ελλάδα, αναφέρεται έκθεση του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι αναφορές στη χώρα μας, προκαλούν ανησυχία καθώς θεωρήθηκε ότι με πλάγιο τρόπο το Ταμείο επαναφέρει την παλαιά θέση του για μείωση των μισθών. Ομως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος με τον οποίο επικοινωνήσαμε μας είπε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μείωση των μισθών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα υπογραμμίζεται στην έκθεση η ανάγκη για βελτίωση της προώθησης του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Στις εισηγήσεις, το Ταμείο ομιλεί για την ανάγκη μέτρων μείωσης του κόστους εργασίας, για περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών στις αγορές προϊόντων και για τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών.

Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση στην Ευρώπη, και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να ενισχυθεί η οικονομία της ευρωζώνης. Ενα από τα μέτρα αυτά είναι η μείωση των επιτοκίων. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι στην Ευρώπη ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, και αυτό προσδίδει συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Το Ταμείο αναφέρει η ανάκαμψη δεν θα υπάρξει πριν το 2014.

Αναφορικά με τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης τονίζεται ότι η προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές και εξυγίανση του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη μέχρι και κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο τρέχον έτος.

Ενημέρωση από τον κ. Μέρι

            Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρι, ο οποίος διέψευσε ότι το Ταμείο προτίθεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, για να αποδεχθεί η Τρόϊκα την πρόταση της για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

            Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, και απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», γιατί το ΔΝΤ ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ τώρα και όχι πριν δύο μήνες, ο κ. Μέρι είπε ότι τα στελέχη του Ταμείου, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν πρόβαλαν ενστάσεις καθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων. Με τον τρόπο αυτό δεν προέκυψε δημοσιονομικό κενό από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Η μείωση του ΦΠΑ, που γίνεται δοκιμαστικά, θα τερματιστεί –με τα σημερινά δεδομένα- στο τέλος Δεκεμβρίου, είπε ο κ. Μέρι.

            Απαντώντας στην ερώτηση του «Ε» για τις πληροφορίες που φέρουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από την Ελλάδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τις διέψευσε και τόνισε ότι το μόνιμο κλιμάκιο του Ταμείου θα παραμείνει. «Προσωπικά δεν γνωρίζω ότι το ΔΝΤ πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα», είπε, ενώ άλλη πηγή εξήγησε ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους πρόσφατα, για τελευταία φορά, ότι το Ταμείο παραμένει μέρος της Τρόϊκα.

            Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λαγκάρντ συζήτησε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιού, όταν συναντήθηκαν στη Μόσχα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

            Ο κ. Μέρι ανακοίνωσε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,78 δισ. ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: