Τρεις συμφωνίες Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ – Στην Αθήνα ο Τζιωνής – Σαμαράς και Βενιζέλος ενημερώθηκαν για Αμμόχωστο και συνομιλητή




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενδελεχή ενημέρωση για την πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο έτυχε χθες η ελληνική κυβέρνηση καθώς και για το ρόλο του συνομιλητή, που θα διορισθεί σήμερα από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε χθες συνομιλίες στην Αθήνα.

Είχε αρχικά συνομιλίες με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έγινε ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στις 8 Αυγούστου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο.

Το Κυπριακό και το θέμα της ενέργειας αναμένεται ότι θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Σαμαρά- Ομπάμα και ως εκ τούτου, θεωρήθηκε αναγκαία η ενημέρωση από τον Ιωάννη Κασουλίδη. Οι δύο κυβερνήσεις αξιολογούν τις εξελίξεις έχοντας υπόψη τις πρωτοβουλίες που αναμένονται στο Κυπριακό τον Οκτώβριο, έχοντας πάντα στο μυαλό τους και την οικονομική κρίση.

Όπως προκύπτει από τις χθεσινές συνομιλίες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύντομα μεταβαίνει στην Αθήνα για συζητήσεις ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενέργειας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Τάσος Τζιωνής με στόχο τη διαμόρφωση τριών συμφωνιών.

Πρώτο, συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Θα αφορά την κάλυψη της θαλάσσιας περιοχής και όχι και της εναέριας με παράκληση της Αθήνας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης με το Ισραήλ.

Δεύτερο, το Μνημόνιο Συνεργασίας Ενέργειας και Υδάτων, που θα υπογραφεί από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο, που αφορά τη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα του φυσικού αερίου και της θάλασσας. Στέλνει περισσότερο πολιτικά μηνύματα, παρά να παράξει μια τέτοια συμφωνία αμέσως αποτελέσματα.

Τρίτο, συμφωνία Πολιτικής Προστασίας που αφορά στη διαχείριση σεισμών και φυσικών καταστροφών. Σε αυτή τη συμφωνία πέραν των τριών χωρών θα μετέχουν, κατά πάσα πιθανότητα και Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ο Ιωάννης Κασουλίδης ήγειρε και το θέμα της συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Η Αθήνα δεν φάνηκε να είναι προετοιμασμένη για το θέμα ενώ από ελλαδικής πλευράς τέθηκαν κι άλλα ζητήματα όπως αυτό του Κοσόβου. Συζήτηση έγινε και για θέματα που θα απασχολήσουν την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρονικά τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η Αθήνα θέλει να ξεκαθαρίσει, όπως αναφέρθηκε, μια σειρά από εκκρεμότητες πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. Τις δυο κυβερνήσεις απασχολεί και το θέμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: