Σκέφτονται επανάληψη της δίκης του Τζόρτζ Ζίμερμαν, ενώ ξέσπασαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις




Ενώ την απόφαση του Δικαστηρίου της Φλόριδα, με την οποία αθωώθηκε ο Τζόρτζ Ζίμερμαν ακολούθησαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Αμερικής, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει προκειμένου να αποφανθεί αν αυτά είναι επαρκή ώστε να στηρίξει μία νέα παραπομπή του δράστη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία της δολοφονίας του άοπλου αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως η παραπομπή να μην είναι εφικτή μετά την αθώωση του Ζίμερμαν από δικαστήριο της Φλόριδα.

Χθες και προχθές έγιναν πολλές διαδηλώσεις στην Αμερική με μεγαλύτερες στη Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες και το Οκλαντ. Η αστυνομία συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές.

Ως γνωστόν, ο Τζορτζ Ζίμερμαν κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό από όπλο, τον Φεβρουάριο του 2012, του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν, στο Σάνφορντ της πολιτείας της Φλόριδα.

Εάν κρινόταν ένοχος, ο 29χρονος Ζίμερμαν, πρώην μέλος μιας ομάδας εθελοντών ασφαλείας του Σάνφορντ, ο οποίος υποστήριξε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν πυροβόλησε τον Μάρτιν, κινδύνευε με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή με ποινή κάθειρξης άνω των 30 ετών.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής στην Times Square της Νέας Υόρκης μετά την απόφαση απαλλαγής του Ζίμερμαν. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στο Λος Αντζελες, στο Σικάγο, την  Φιλαδέλφεια, την Ουάσινγκτον, την Ατλάντα και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του 17χρονου θύματος, που δέχθηκε την μοιραία επίθεση με  όπλο από τον Ζίμερμαν που περιπολούσε ένοπλος στην περιοχή του και τον θεώρησε ύποπτο, τον Φεβρουάριο 2012. Παρά τις συνθήκες καύσωνα πολλοί διαδηλωτές φορούσαν  με κουκούλα στη μνήμη του 17χρονου.

“Ο λαός λέει ένοχος”, φώναζαν οι αρχικά εκατοντάδες διαδηλωτές που  συγκεντρώθηκαν στη Γιούνιον Σκουέρ στη νότια πλευρά του Μανχάταν, για να γίνουν στη συνέχεια χιλιάδες κατά την πορεία τους μέσω της 6ης λεωφόρου προς την Times Square υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

Ανάμεσα στο πλήθος που φώναζε “χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη”,  πολλοί μαύροι, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός  λευκών και ισπανόφωνων.

“Εχουμε σοβαρό φυλετικό πρόβλημα και έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα με την οπλοκατοχή. Εάν Ο Ζίμερμαν δεν είχε όπλο, δεν θα είχε σκοτώσει τον Τρέιβον Μάρτιν”, δήλωσε ένας διαδηλωτής. “Είμαστε όλοι Τρέιβον. Ολο το σύστημα είναι ένοχο”, έγραφαν τα πλακάτ.

“Οι άνθρωποι θεωρούν ότι προοδεύσαμε επειδή ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Αλλά αυτή η απόφαση δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το φυλετικό πρόβλημα. Μάς μένει πολύς δρόμος ακόμη”, δήλωσε άλλος διαδηλωτής.

“Φοβάμαι να έχω ένα παιδί που μού μοιάζει”, δήλωσε μία μαύρη διαδηλώτρια. “Το παιδί δεν οπλοφορούσε και ο λευκός με το όπλο τη γλιτώνει. Αν ισχυριστούμε ότι δεν πρόκειται για φυλετική υπόθεση, λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. Είναι μία υπόθεση που θα τη θυμόμαστε τα επόμενα 50 χρόνια”.

“Είμαστε εδώ διότι είμαστε οργισμένοι και ανήσυχοι…Εχουμε όλοι τις ίδιες επιθυμίες …θέλω ο γιος μου να μπορεί να γυρίσει σπίτι το βράδυ”, δήλωσε ένας 46χρονος κάτοικος του Χάρλεμ δηλώνοντας απογοητευμένος από την απόφαση του σώματος ενόρκων. ” Ηταν έξι γυναίκες, οι πέντε από αυτές μητέρες..! ” .

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ…

Επικαλούμενο δηλώσεις φίλων του δράστη, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι μετά την αθώωσή του για όλες τις κατηγόριες σχετικά με το θανάσιμο τραυματισμό από όπλο του Τρέιβον Μάρτιν, ο Τζοτζ Ζίμερμαν σκέφτεται το ενδεχόμενο να σπουδάσει ώστε να γίνει δικηγόρος προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που αδίκως κατηγορούνται για εγκλήματα, όπως ο ίδιος.

Η αθώωση του άνοιξε τον εθνικό διάλογο σχετικά με τον ρατσισμό και τη νομοθεσία περί όπλων.

Ο Τζον Ντόνελι και η σύζυγός του Λιάν Μπέντζαμιν γνώρισαν τον Ζίμερμαν όταν αυτός άνοιξε ένα ασφαλιστικό γραφείο στη Φλόριδα, στο οποίο και εργαζόταν η Μπέντζαμιν. Σε δείπνο που είχαν πρόσφατα, η γυναίκα είπε ότι ο Ζίμερμαν σκεφτόταν σοβαρά να εισαχθεί σε νομική σχολή. «Θα ήθελα να βοηθήσω και άλλους σαν και εμένα», είπε η Μπέντζαμιν επικαλούμενη τα λόγια του.

«Όλοι έλεγαν ότι ήθελε να γίνει αστυνομικός, αλλά το ενδιαφέρον του μονοπωλούσε η δικαιοσύνη», δήλωσε στο Reuters η Μπέντζαμιν. «Το βλέπει ως μια πιθανή καριέρα ώστε να βοηθήσει άλλους που έχουν βρεθεί στην ίδια κατάσταση με αυτόν».

Ο δικηγόρος του Ζίμερμαν συμφώνησε, λέγοντας «για κάποιο χρονικό διάστημα ήθελε να γίνει αστυνομικός αλλά πρόσφατα εξέφρασε την επιθυμία να εισαχθεί σε νομική σχολή», δήλωσε ο Μαρκ Ο’Μάρα. «Ενδιαφέρεται πραγματικά για τους νόμους και δεν θα με εξέπληττε εάν ακολουθούσε μία τέτοια καριέρα. Ο πατέρας του ήταν δικαστής και αυτός θέλει να γίνει είτε εισαγγελέας είτε δικηγόρος».

Σύμφωνα με πηγές από τον στενό οικογενειακό κύκλο του Ζίμερμαν,  ο 29χρονος είχε εισαχθεί σε ένα κοινοτικό κολέγιο αλλά αποβλήθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι αποτελεί κίνδυνο για την πανεπιστημιούπολη.

Πηγή: Reuters, Channel 7 – ABC, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: