Τελειώνει η κυβέρνηση Ζαν Κλοντ Γιουγκερ…




Το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ένα σκάνδαλο με τις μυστικές υπηρεσίες, που συγκλονίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του Λουξεμβούργου, απειλεί πλέον ανοικτά την κυριαρχία του Ζαν Κλοντ Γιουγκερ μετά από 18 χρόνια στην κεφαλή της πολιτικής ζωής του Δουκάτου.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο κ. Γιουγκερ σε σχολική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε. Ο 58χρονος χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής κυβερνήσεων παγκοσμίως, έχασε την  υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο η απόσυρση ήρθε μετά από τη συσταση μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής, πριν από έξι μήνες, και η οποία αποφάνθηκε ότι ο Γιούνκερ έπρεπε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της μυστικήξς υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Γιούγκερ βετεράνος των μεγάλων πολιτικές μάχες στην ευρωπαϊκή σκηνή, δεν αναμένεται πάντως να αποσυρθεί χωρίς μάχη.

Έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μιλήσει σε συζήτηση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. Ωστόσο, αναμένεται ότι ο συνασπισμός θα καταρρεύσει, αναγκάζοντας τον αρχηγό του κράτους, Δούκα Ανρί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να καλέσει σε εκλογές οι οποίες πιθανολογείται ότι θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ήδη έχει ζητήσει ένα “νέο ξεκίνημα” στην πολιτική του Μεγάλου Δουκάτου, ενώ και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν την παραίτηση του κ. Γιούγκερ.

Πηγή: DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: