Πλήγμα στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ λόγω της υπόθεσης κατασκοπείας σε αποστολές της Ε.Ε.




Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί αντέδρασαν χθες με οργή με αφορμή τις αναφορές σε ευρωπαϊκά έντυπα, όπως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, περί κατασκοπείας των ΗΠΑ σε Ευρωπαίους συμμάχους, δηλώνοντας ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί ενδέχεται να απειλήσουν τις εκκρεμούσες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την επίτευξη μιας σημαντικής διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας.

Αυτό αναφέρουν οι Stephen Castle και Eric Schmitt σε ανταπόκριση  από το Λονδίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES με τίτλο «Europeans Voice Anger Over Reports of Spying by U.S. on Its Allies».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο κατάλογος με τους στόχους της αμερικανικής κατασκοπείας περιελάμβαναν τις αποστολές της ΕΕ στις ΗΠΑ, τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς επίσης αρκετούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Νοτίου Κορέας και της Τουρκίας, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘The Guardian’.

Οι συγκεκριμένες αναφορές, τονίζεται, πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο όπου υπάρχει ήδη αξιοσημείωτη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων του Αμερικανού Edward Snowden, για κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμαχικές κυβερνήσεις και της συγκέντρωσης δεδομένων από ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκατομμυρίων πολιτών ανά  τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, εξέφρασε έντονη ανησυχία και έκπληξη, προσθέτοντας ότι «εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία που αναμένονται να ολοκληρωθούν έως το Νοέμβριο του 2014 και οι εν λόγω συζητήσεις ενδέχεται να απειληθούν από τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας, σύμφωνα με την Viviane Reding, επίτροπο της ΕΕ σε θέματα δικαιοσύνης.

Σημειώνεται επίσης ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν χθες να απαντήσουν ευθέως στις κατηγορίες, ενώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος για τον δ/ντή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών έγραψε σε e-mail ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θα απαντήσει καταλλήλως στην ΕΕ μέσω των διπλωματικών οδών», όπως επίσης και μέσω ενός forum για Αμερικανούς και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες τη δημιουργία του οποίου οι ΗΠΑ πρότειναν πριν από αρκετές εβδομάδες.

Αναφέρεται τέλος, ότι η πιο δριμεία κριτική επί του θέματος προήλθε από τη Γερμανία, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τις στοχευμένες χώρες, αλλά χαρακτηρίζει τα θέματα προστασίας του απορρήτου ως πολιτικής σημασίας.

http://www.nytimes.com/2013/07/01/world/europe/europeans-voice-anger-over-reports-of-spying-by-us-on-its-allies.html?hpw&_r=0&pagewanted=print

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες των Stephen Fidler, Frances Robinson και Laura Stevens στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο “NSA Accused of Spying on EU» (σελ. Α4), καθώς και άρθρο των Josh Levs και Catherine E. Scoichet στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN, με τίτλο “Europe furious, ‘shocked’ by report of U.S. spying».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες περί αμερικανικής κατασκοπείας μπορεί να προκαλέσουν ρήξη της εμπιστοσύνης στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς τα δύο μέρη ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Για μια ακόμη φορά τονίζεται ότι οι κατηγορίες πραγματοποιούνται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο και ενώ οι συνομιλίες για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πολλά από τα μέλη του είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε θέματα προστασίας του απορρήτου, θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε  συμφωνία.

http://edition.cnn.com/2013/06/30/world/europe/eu-nsa/index.html?iref=allsearch

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323936404578577053539567198.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

Τις αντιδράσεις στην αποκάλυψη της παρακολούθησης των ευρωπαϊκών οργάνων από την αμερικανικό Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας (NSA) καταγράφει δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES (“EU Demands Answers over Claims US Bugged its Offices”) με την υπογραφή των Chris Bryant, Joshua Chaffin και Scheherazade Daneshkhu.

Η Γερμανίδα Υπουργός Δικαιοσύνης Sabine Leutheusser-Schnarrenberger σχολίασε ότι, τέτοιες μέθοδοι θυμίζουν εχθρούς κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Οι ενέργειες παραπέμπουν σε αντιμετώπιση των Ευρωπαίων από τους Αμερικανούς ως εχθρούς, δήλωσε και προσέθεσε ‘Αν τα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον πράγματι παρακολουθούταν από τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες, κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί με το επιχείρημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας’.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton ζήτησε άμεσες εξηγήσεις και ενώ δεν προτίθεται να σχολιάσει πριν διευκρινιστεί το ζήτημα, εξέφρασε ανησυχία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius ζήτησε εξηγήσεις, καθώς τέτοιου είδους πράξεις, αν αποδειχτούν, είναι απαράδεκτες ενώ η Γαλλίδα Υπουργός Δικαιοσύνης Christiane Taubira δήλωσε πως, αν οι ισχυρισμοί αληθεύουν, θα πρόκειται για ανεπιφύλακτα εχθρική πράξη.

Το γραφείο του Διευθυντη της NSA απέφυγε να σχολιάσει δημοσίως, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί κατάλληλη διπλωματική απάντηση στην ΕΕ. Οι αποκαλύψεις ενδέχεται να περιπλέξουν τις απόπειρες για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς η μεταχείριση των προσωπικών δεδομένων διέφερε εξ αρχής και οι αμερικανικές αρχές δυσκολευόταν να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι τα προγράμματα της NSA ήταν νόμιμα και δεν παραβίαζαν την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του και δήλωσε σοκαρισμένος, ενώ θεώρησε δεδομένο το αντίκτυπο στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις αν επαληθευθούν οι κατηγορίες.

http://www.ft.com/cms/s/0/ef01c0fe-e16b-11e2-b796-00144feabdc0.html

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και δημοσιεύματα στους FINANCIAL TIMES (“Snooping Claims Add New Complication to Tough EUUS Trade talks”, όπου η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, όταν οι εταίροι κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο.

Σημειώνονται οι παρατηρήσεις εν γένει για τη δυνατότητα επίτευξης εμπορικής συμφωνίας), στην GUARDIAN (“New NSA Leaks Show how US is bugging its European Allies”, όπου αναφέρεται ότι η κωδική ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής αποστολής στα ΗΕ ήταν “Powell” και της επιχείρησης εναντίον της ελληνικής Πρεσβείας ήταν “Klondyke”, (“Key USEU Trade Pact under Threat after more NSA Spying Allegations”).

http://www.ft.com/cms/s/0/82026644-e1a1-11e2-b796-00144feabdc0.html

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/30/nsa-leaks-us-bugging-european-allies

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/30/nsa-spying-europe-claims-us-eu-trade

Official White House Photo by Pete Souza

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: