Πιθανή επίτευξη του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων




Ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMES (“Greece Edges Closer to Privatisation Target with State Lottery Deal”) κάνει λόγο για ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του ΟΠΑΠ, μετά από καθυστερημένη υπογραφή παραχώρησης που έγινε από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ.

Η πώληση του ΟΠΑΠ θα σημάνει επίτευξη του στόχου ιδιωτικοποιήσεων για την τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται για τον στόχο των €1.6 δις, ποσό που μειώθηκε κατά €1 δις από τους πιστωτές, μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.

Κατά τον Στ. Σταυρίδη, η παραχώρηση, προϋπόθεση για την πώληση του ΟΠΑΠ, αποδεικνύει «την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Τα δικαιώματα για τα λαχεία παραχωρήθηκαν στην Intralot και την αμερικανική Scientific Games (την μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο), που συμφώνησαν να προκαταβάλουν €190 εκ. και €50 εκ. ετησίως για 12 έτη.

Σε περίπτωση απόσυρσης της Emma Delta από τη διαδικασία, το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την μακροπρόθεσμη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ αντιμετωπίζει θέμα μονοπωλίου, για το οποίο θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας εντός του τρέχοντος έτους και σε περίπτωση που το μονοπώλιο αρθεί, η Ελλάδα θα υπόκειται στην ίδια νομοθεσία με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

http://www.ft.com/cms/s/0/2e56939e-f934-11e2-a6ef-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: