Ο Σόιμπλε άφησε τον Πρωθυπουργό να ιδρώνει…




Το live blog της GUARDIAN αναφέρεται στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Schaeuble, στις δημοσκοπήσεις πριν τις γερμανικές εκλογές, στην επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού Enrico Letta στην Αθήνα και στην δημοσιοποίηση της πιο πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (“Eurozone Crisis: Italian PM Blasts Handling of Greek Crisis in Show of Solidarity”).

Αναλυτικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Wolfgang Schäuble έκανε λόγο για διατήρηση των πιέσεων προς την Ελλάδα από την Ευρώπη, σκιαγραφώντας το δύσκολο δρόμο της Ελλάδας και απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι γερμανικές εκλογές υποβάλλουν ελάφρυνση των πιέσεων ή ότι η Καγκελάριος αποκρύπτει από τους ψηφοφόρους της το πραγματικό κόστος των ευρωπαϊκών πακέτων διασώσεων. Σε άλλη συνέντευξη επέμεινε ότι δεν θα γίνει εκ νέου αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή κούρεμα, αν και η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί απαραίτητο. Αναφέρεται ενδεικτικά σχόλιο της Μαρίας Πετράκη στην Καθημερινή, όπου λέγεται ότι ο Wolfgang Schäuble άφησε τον Αντώνη.Σαμαρά ‘να ιδρώνει’.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που σχετίζονται με τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, φαίνεται πως το κόμμα της Καγκελαρίου Merkel θα κερδίσει πάνω από το 40% των ψήφων, οι ψήφοι των Ελεύθερων Δημοκρατών, που τώρα αποτελούν εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών, ανέρχονται στο 5%, οι Σοσιαλδημοκράτες υπολογίζονται στο 25%, οι Πράσινοι στο 13% και οι Αριστεροί στο 8%. Σε περίπτωση που ο τωρινός συνασπισμός δεν μπορεί να επιστρέψει με την ίδια σύνθεση στη Βουλή, η Καγκελάριος θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε με τους Πράσινους. Και τα δύο κόμματα έχουν διαφορετική προσέγγιση στην κρίση της ευρωζώνης και εστιάζουν λιγότερο στις δημοσιονομικές περικοπές.  

Η επίσκεψη  Letta αποσκοπεί στην «ένδειξη αλληλεγγύης», καθώς ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει να στηρίξει την Ελλάδα και ότι «υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της», ενώ έγραψε στο tweeter ότι η Αθήνα είναι «σύμβολο ελπίδας ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει». Οι δύο Πρωθυπουργοι συζήτησαν το ζήτημα της μετανάστευσης καθώς και ενεργειακά ζητήματα, ενώ η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2013 και η Ιταλία το δεύτερο. Ο κύριος αντικειμενικός στόχος της Προεδρίας, δήλωσε ο κ. Σαμαράς, θα είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία απελευθερωμένη από την μάστιγα της ανεργίας.

Ο κος  Letta είπε ότι η «Ευρώπη θα αναγεννηθεί στην Ελλάδα» και ότι το μέλλον της ηπείρου εξαρτάται από την επιτυχία χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να ξεφύγουν από την κρίση χρέους. Προσκάλεσε τον κ. Σαμαρά στη Ρώμη το Σεπτέμβρη, ενώ συμφώνησαν και οι δύο ότι το 2014 θα είναι η χρονιά καμπής για την ΕΕ. Ο κος Letta προσέθεσε ότι ιταλικές εταιρίες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Κατά την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Helena Smith, άσκησε έντονη κριτική εναντίον των χειρισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στην ελληνική κρίση, καθώς τα μέτρα λιτότητας εμβάθυναν την κρίση και συντέλεσαν στην επιδείνωση της ανεργίας. «Η χρονική στιγμή ήταν λανθασμένη. Τα εργαλεία ήταν λανθασμένα. Οι επεμβάσεις δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο, το σωστό χρόνο και αυτό επιδείνωσε την κρίση». Η ανάκαμψη θα πρέπει να βασιστεί στην ανάπτυξη και την διεύρυνση της εργασίας, όχι μόνο στις περικοπές, δήλωσε. «Οι θυσίες δεν είναι αυτοσκοπός, δεν αποτελούν τον τελικό στόχο, είναι το εργαλείο για την προσέγγιση του στόχου».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «η ύφεση στην Ελλάδα επιδεινώνει τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και περιπλέκει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσουμε». Η ελληνική ανάκαμψη δεν θα καταστεί δυνατή, εάν δεν λήξει η ύφεση στην ευρωζώνη. Οι δηλώσεις αυτές και οι αντίστοιχες του Schaeuble, καθώς και η επιπλέον συρρίκνωση που προβλέπει η έκθεση της Επιτροπής, κατά την Smith, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα απέχει από το διαφημιζόμενο «success story». Όπως δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξουν δραστικά οι πολιτικές και να πάψουν να είναι αυτοσκοποί, προκειμένου η Ευρώπη και η Ελλάδα να αλλάξουν πορεία.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σε καλή πορεία, παραμένει ωστόσο αβέβαιη η εξέλιξή του και η πρόοδος είναι αργή. Έχει τεθεί η νομική βάση για το νέο ημι-αυτόνομο σώμα εσόδων, αλλά χρειάζεται επιμονή στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Υπολείπονται οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, όπως και οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό, ενεργειακό και στο δικαστικό περιβάλλον. Η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Περιέκοψε τους στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το τρέχον έτος στα €1.6 δις (εξαιτίας της αποτυχίας πώλησης της ΔΕΠΑ) και ταυτόχρονα διεύρυνε τους στόχους για το 2014 στα €3.5 δις.             

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jul/29/eurozone-crisis-germany-greece-austerity-election?INTCMP=SRCH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: