Ο Ράϊς επανέλαβε –προφανώς για να εμπεδωθεί στις Βρυξέλλες- τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για την στήριξη της οικονομίας




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του επόμενου έτους αναμένεται να υπάρξει στην Ελλάδα, πιστεύουν οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι αναμένουν ότι οι Ευρωπαίοι –όπως έχουν υποσχεθεί- θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς επιβεβαίωσε την παραπάνω πληροφορία, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014».

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ράϊς δέχθηκε σωρείαν ερωτήσεων για την Ελλάδα, καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται και ενώ κυκλοφορούν αναλύσεις ότι το χρέος είναι πιά υπέρογκο και δύσκολο να αποπληρωθεί ούτε στα επόμενα 30 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 29ης Ιουλίου. Ενώ αναμένεται να κατατεθούν κείμενα σκληρής κριτικής από μέλη του Δ.Σ., με τα σημερινά δεδομένα «η δόση δεν κινδυνεύει» σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

Ο κ. Ράϊς επανέλαβε –προφανώς για να εμπεδωθεί στις Βρυξέλλες- τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για την στήριξη της οικονομίας της. Μίλησε για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας και πρέπει να τηρηθούν, όπως τόνισε, και πρόσθεσε ότι είναι προσδοκία του Ταμείου ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν για το θέμα της «αναγκαίας χρηματοδότησης».

Απαντώντας σε ερώτηση μας εάν το ΔΝΤ ενέκρινε τελικά τη μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια κατά 10%, ο κ. Ράϊς είπε ότι η συμφωνία της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Πρόσθεσε ότι το θέμα συνεχίζει να συζητείται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών της Τρόϊκα.

Σε άλλη ερώτηση μας για το γεγονός ότι ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, η Τρόικα απαιτεί κι άλλα μέτρα, ο κ. Ράϊς τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Ο κ. Ράϊς απάντησε και στο ερώτημα μας για τις επικρίσεις αναφορικά με το ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ στα δανειακά προγράμματα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία και για το γεγονός ότι αποκρύβει τα προβλήματα λόγω των γερμανικών εκλογών. Είπε ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με διαφάνεια και με πλήρη συνεργασία με τους εταίρους του και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Τέλος δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να «παραμένουν αβέβαιες», για εσωτερικούς και εξωγενείς λόγους, κατέληξε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: