Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα για να συναντηθεί με Σαμαρά και Στουρνάρα




Σημαντική και με πολλά μηνύματα χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιού, στην Αθήνα. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου και γίνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού, ο οποίος στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Λιού θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την «οικονομική ατζέντα» της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να γίνει εκτενής συζήτηση για την οικονομία και το θέμα βρίσκεται πρώτο στην ημερησία διάταξη της συνάντησης του Προέδρου Ομπάμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και οι Ρεπουμπλικανοί διαμαρτύρονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ακούγονται εσχάτως πολλές φωνές υποστήριξης της Ελλάδας στην αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο, όπου πρωτοστατεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός θα συζητήσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Λιού θα «πετάξει» στην Αθήνα από τη Μόσχα, όπου θα βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G-20, όπου αναμένεται να συζητηθεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και είναι μία θέση που εξηγήθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα στην κ. Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Λιού στο Γερμανό ομόλογό του, Σόιμπλε.

Photo by U.S. Department of the Treasury

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: