Νεοναζισμός με κρατική χορηγία…




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Το νέο επεισόδιο με τη Χρυσή Αυγή, με τη διανομή τροφίμων και ρούχων υπό τους ήχους των χιτλερικών εμβατηρίων, δεν αποτελεί μόνο προσβολή στην ιστορική μνήμη, στον ανθρωπισμό και στη συλλογική ελληνική συνείδηση. Προφανώς και πρέπει να καταδικάζεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο στυγνός ρατσισμός που συνοδεύει τη ναζιστική – εγκληματική συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας της ΧΑ.

Υπάρχει, όμως, ακόμη μία διάσταση η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί και να ελεγχθεί και η νομιμότητά της.

Η διανομή τροφίμων και ρούχων που επιχειρήθηκε από τη ΧΑ αποτελεί μια ξεδιάντροπη, αποκρουστική και φτηνή απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων.

Δεν έγινε ξαφνικά ο υμνητής των «φούρνων» του Χίτλερ και των στρατοπέδων συγκέντρωσης φιλάνθρωπος. Είναι εκείνος που απλώς επενδύει με τον πιο ποταπό και χυδαίο τρόπο στην αδυναμία χιλιάδων πολιτών που δοκιμάζονται από την κρίση και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δυστυχία αυτή για να αυξήσει την εκλογική επιρροή της ναζιστικής οργάνωσής του.

Η επιδίωξή του δεν είναι φυσικά η ανακούφιση των αναξιοπαθούντων πολιτών, γιατί τότε διακριτικά θα στήριζε οικονομικά τα συσσίτια π.χ. της Αρχιεπισκοπής.

Δεν είναι, όμως, αυτό που θέλει ο αρχηγός της ΧΑ. Θέλει με εξευτελιστικό τρόπο να υποχρεώσει τους πιο ευάλωτους πολίτες να ανταλλάξουν την αξιοπρέπειά τους και τη συνείδησή τους σήμερα, την ψήφο τους αύριο, με ένα δέμα με λίγο ρύζι και μακαρόνια, με ένα μπλουζάκι, με ή χωρίς αγκυλωτό σταυρό.

Και το πιο σημαντικό: αυτή η επιχείρηση εξαγοράς ψήφων και εκμαυλισμού συνειδήσεων γίνεται με κρατικό χρήμα.

Είπαμε, η Δημοκρατία μας είναι μεγαλόκαρδη και ανεκτική. Αλλά στην περίπτωση της ΧΑ αποδεικνύεται και (παρανόμως) ανοιχτοχέρα, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο εξαγοράς ψήφων. Για μισό κιλό ρύζι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: