Μήνυμα Σαμαρά στους Ελληνες τραπεζίτες και συστάσεις για επιτόκια, δάνεια και ρευστότητα




Την ανταπόκριση των τραπεζών στην επείγουσα ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας ζήτησε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλυτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Αντ. Σαμαράς προέτρεψε να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να διοχετευθεί ρευστό στην αγορά και να ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια γράφει η Εφη Καραγεώργου στο ΕΘΝΟΣ.

Στηρίξτε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μειώστε τα επιτόκια δανεισμού τους, ρίξτε ρευστό στην αγορά, ρυθμίστε τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτή την προτροπή απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Γιώργο Ζανιά (Εθνική), Γιάννη Κωστόπουλο (Alpha), Μιχάλη Σάλλα (Πειραιώς) και Χρήστο Μεγάλου (Eurobank), με τους οποίους συναντήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι τέσσερις τραπεζίτες ήταν θετικοί στη σύσταση του πρωθυπουργού, καθώς και οι ίδιοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει τη θέση ότι τα επιτόκια δανεισμού, ειδικά για τις επιχειρήσεις, δεν είναι ανταγωνιστικά, ενώ διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΤΕ και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ. Ζανιάς, επεσήμανε την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση σήμερα της οικονομίας δεν γίνεται με τον όγκο αλλά και τα επιτόκια με τα οποία είναι συμβατή μια γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ανεργίας. Ο κ. Σάλλας χθες, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε ότι στόχος της τράπεζας είναι «η χρηματοδότηση της ανάπτυξης με ανταγωνιστικότερους όρους και χαμηλότερο ύψος επιτοκίων».

Από την πλευρά του ο κ.. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι το θέμα της ρευστότητας αλλά και της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων». Ενώ μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα τώρα», αναφέρθηκε στο θέμα των επιτοκίων υπογραμμίζοντας πως στον ευρωπαϊκό Νότο τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, ενώ αντίθετα στον ευρωπαϊκό Βορρά είναι ιστορικά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οδηγεί τον ευρωπαϊκό Νότο σε πιστωτική ασφυξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πρώτες μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων θα δουν το φως μέσα στον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά, ώστε σε ορίζοντα 12-18 μηνών τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει κατά 1 με 1,5 μονάδα.

Σήμερα τα επίπεδα επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια για μικρομεσαίους έχουν ανέβει στο 8% (για δάνεια με εξασφαλίσεις).

Με δεδομένο ότι το euribor μήνα και τριμήνου βρίσκεται στο 0,122% και 0,219% αντίστοιχα και η εισφορά υπέρ του Δημοσίου στο 0,6%, πάνω από 7 μονάδες του επιτοκίου είναι το spread των τραπεζών.

Και έτσι χθες ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων. Ουσιαστικά ζήτησε να περιορίσουν το κέρδος τους.

Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από Eurobank (που είναι 100% κρατική) και θα ακολουθήσουν ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha.

Το κόστος

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν, μιλώντας στο «Εθνος», πως τα επιτόκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς ενσωματώνουν το υψηλό κόστος επισφαλειών. Δηλαδή 3 και πλέον μονάδες του spread έρχονται να καλύψουν τον κίνδυνο του ρίσκου να «κοκκινίσει» το δάνειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου το 27,5% των επιχειρηματικών δανείων ήταν «κόκκινα». Με συνολικά υπόλοιπα επιχειρηματικών δανείων στα 120 δισ. ευρώ, δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ έχουν «σκάσει».

Τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια την τελευταία 5ετία της κρίσης έχουν διπλασιαστεί.

Το 2008 τα επιτόκια για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις ήταν στο 4% και χωρίς εξασφαλίσεις στο 7%. Σήμερα τα δάνεια με εξασφαλίσεις έχουν επιτόκιο 8% και χωρίς εξασφάλιση ανεβαίνει στο 13%.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΙΧ. ΣΑΛΛΑ: Στη Γενική τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Βιώσιμη λύση για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προτείνει ο πρόεδρος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Ομίλου προανήγγειλε τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου φορέα, που θα είναι η Γενική Τράπεζα, η οποία ως επενδυτική πλέον τράπεζα θα μπορέσει να αναλάβει την αναδιάρθρωση και διαχείριση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Ο φορέας αυτός θα είναι σε θέση να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα με την τραπεζική τους χρηματοδότηση και θα τους παρέχει συνολικές λύσεις, ώστε να είναι δυνατό να επανέλθει σε ανταγωνιστική λειτουργία μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας, που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας και τόνισε πως σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υφιστάμενα χρέη τους, οπότε στόχος του ειδικού φορέα που θα δημιουργήσει η Πειραιώς θα είναι η επιστροφή των επιχειρήσεων αυτών σε ορθή πορεία.

Στην περίπτωση τώρα που φορέας αυτός θα είναι η Γενική Τράπεζα, θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου της Γενικής, με την παροχή δικαιωμάτων συμμετοχής κατά προτεραιότητα στους ιδιώτες μετόχους που αποτελούν το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Oπως διευκρίνισε στη συνέχεια, μιλώντας στους δημοσιογράφους: η Γενική δεν θα είναι μια bad bank, αλλά μια επενδυτική τράπεζα, η οποία θα δραστηριοποιείται σε θέματα αναδιάρθρωσης δανείων, asset management και τραπεζικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να έχει και μικρή δραστηριότητα σαν εμπορική τράπεζα, στο κομμάτι των επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Μάλιστα το κομμάτι της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» μπορεί να αφορά όλες τις επιχειρήσεις και οι σχετικές εγκρίσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μέρες, όπως ανέφερε ο κ. Σάλλας.

Ερωτηθείς για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών στις αρχές του 2014, ο κ. Σάλλας απάντησε: Περισσεύει στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία η συζήτηση για άρση της αναστολής τους, και υπογράμμισε: Η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα κάνει πλειστηριασμούς, ακόμη κι αν επιτραπούν.

Ενώ, όπως είπε, η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να ρυθμίζει τα δάνεια των νοικοκυριών με τρόπο που οι δανειολήπτες θα μπορούν να τα εξυπηρετούν.

Παράλληλα υπογράμμισε: Η τράπεζα θα χαρεί να μπορεί να δώσει πάλι στεγαστικά δάνεια, όμως ξεχάστε χορήγηση καταναλωτικών δανείων, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η επιστροφή των χρημάτων.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στο τέλος Μαρτίου 2013 (σύμφωνα με την ΤτΕ) τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στο 27,8%. Ειδικότερα έχουν «χτυπήσει» το 27,5% των επιχειρηματικών δανείων, το 22,9% των στεγαστικών και το 42,4% των καταναλωτικών.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πρόβλεψη για κέρδη το 2015

Την πρόβλεψη ότι το 2015 θα είναι μια κερδοφόρα χρονιά για την Τράπεζα Πειραιώς έκανε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ομίλου ο κ. Μιχάλης Σάλλας.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συγχώνευσης των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, αναφέροντας ότι «σύμφωνα με την οικονομική λογική, αργά ή γρήγορα οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια θα πρέπει να συγχωνευτούν, καθώς οι οικονομίες κλίμακος είναι πολύ αξιόλογες».

Επίσης, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της τράπεζας, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Τέλος, σε ερώτηση για τα νέα stress tests o κ. Σάλλας εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για την Πειραιώς, ενώ εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

EUROBANK: Υπεγράφη η σύμβαση για το ΤΤ

Υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις μεταξύ της Eurobank και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton. «Μέσω της δημιουργίας σημαντικών συνεργειών καθίσταται ελκυστικότερη η επενδυτική πρόταση για τη Eurobank, διευκολύνοντας τη μελλοντική της ιδιωτικοποίηση προς όφελος του Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε η Eurobank σε σχετική ανακοίνωσή της. Το συνολικό ενεργητικό του νέου αυξάνεται κατά 23%, σε 79,4 δισ. ευρώ. Ο νέος όμιλος, μετά τις εξαγορές του ΤΤ και της Proton, θα απασχολεί 20.115 εργαζομένους και θα διαθέτει 1.261 καταστήματα, με παρουσία σε 7 χώρες. Οι καταθέσεις αυξάνονται κατά 12 δισ. ευρώ και πρόκειται για ενίσχυση που υπερβαίνει κατά 4,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη αύξηση των δανείων. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βελτιώνεται σε 114% (από 132%, με βάση στοιχεία Μαρτίου 2013).

Πηγή: Εφη Καραγεώργου/ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: