Λαγκάρντ: Μοίρα μας η κριτική…




Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Washington Post η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που δέχεται το Ταμείο για τα μέτρα που επιβάλλει, σημειώνει ότι είναι η μοίρα του Διεθνούς Οργανισμού να δέχεται κριτική.

Ωστόσο, ο οργανισμός παρεμβαίνει ως πυροσβέστης όταν κανένα άλλο εργαλείο, πολιτική ή συμμαχία δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την ομαλότητα. Χώρες που πέρασαν από προγράμματα του Ταμείου τελικά συνειδητοποιούν τη βοήθειά του, επομένως, είναι καλύτερο η κριτική του ΔΝΤ να γίνεται εκ των υστέρων.

Σχετικά με τις έρευνες του ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα της λιτότητας και τη διαχείρηση του χρέους και αν αυτές έχουν σημάνει αλλαγή στην προσέγγιση του Ταμείου -απομάκρυνση από τη λιτότητα, αναδιάρθρωση χρέους από την αρχή- η κ. Λαγκάρντ απαντά ότι ακόμη δεν έχει επέλθει αυτή η αλλαγή και ότι εξαρτάται από τις εσωτερικές διεργασίες και έρευνες του Ταμείου.

Επιπλέον, η προσέγγιση εξαρτάται από την συγκεκριμένη περίπτωση. Λόγου χάρη, η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα είναι ακόμη διαφορετική περίπτωση από την Ιαπωνία, η οποία παρά το υψηλό χρέος έχει προόσβαση στις αγορές, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει ακόμη ότι δεν μετανιώνει για τον τρόπο που το Ταμείο αντιμετώπισε την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, καθώς λόγω της δομής της ευρωζώνης οι συστημικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι μετάδοσης ήταν μεγάλοι. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα είχε οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Το Ταμείο κατάφερε να δημιουργήσει ένα προστατευτικό τείχος και αν αυτό δεν είναι αρκετά μεγάλο, τότε πρέπει να ενισχυθεί.

Η κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, έχει ενισχύσει την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να τα καταφέρουν. Τελικά κατάφεραν πολλά, που ήταν αδιανόητα πριν από λίγα χρόνια, και ξεπέρασαν τους φόβους περί διάλυσης της ευρωζώνης ή της εξόδου της Ελλάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Σε σχέση με αυτά ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις με κίνδυνο την είσοδο σε μια μακροχρόνια κρίση με μικρότερη ανάπτυξη και λιγότερες θέσεις εργασίας. Η κ. Λαγκάρντ με τη σειρά της επαινεί τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν βοηθήσει την αγορά.

Πηγή: Washinton Post

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: