Καταγγελία για σκάνδαλο με διαζύγια




Κύριε Ιγνατίου, Θέλω να σας ενημερώσω για ένα σκάνδαλο που διαπράττεται από τους Έλληνες δικηγόρους με την υποστήριξη του ελληνικού κράτους εις βάρος των ομογενών. Αυτό έχει σχέση με την μη αναγνώριση διαζυγίων που εκδίδονται στο εξωτερικό χωρίς την «ευλογία» των Ελλήνων δικηγόρων και δικαστών που υποχρεώνουν αμοιβή πάνω από χίλια (1000) ευρώ και μια καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο για να το επανεκδώσουν στην Ελλάδα.

Ενώ η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Συνθήκη της 5ης Οκτωβρίου στη Χάγη, γνωστή και ως Συνθήκη APOSTILLE, δεν την εφαρμόζει στα πιστοποιητικά διαζυγίων.  Αυτή η συνθήκη υποχρεώνει τους συμβαλλόμενους να δέχονται ως γνήσια τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από χώρες-μέλη της Συνθήκης με την επικύρωση APOSTILLE, ή Επισημείωση όπως είναι γνωστή στην Ελληνική.

Το ελληνικό δημόσιο δέχεται άλλα πιστοποιητικά με την Επισημείωση εκτός από τα διαζύγια, τα οποία πρέπει να ξανά εκδοθούν στην Ελλάδα. Προσωπικά γνωρίζω ομογενή που είχε παντρευτεί Αμερικανίδα και χώρισε με διαζύγιο πριν από 30 χρόνια, ξαναπαντρεύτηκε στην Αμερική, και μάλιστα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, και τώρα για να γράψει τα παιδιά του από το δεύτερο γάμο στα ελληνικά δημοτολόγια, πρέπει να βγάλει ελληνικό διαζύγιο στην Ελλάδα. Δηλαδή τα παιδιά του από το δεύτερο γάμο θεωρούνται «νόθα» κατά την ελληνική νομοθεσία.

Η μη αναγνώριση του αμερικανικού διαζυγίου από το ελληνικό δημόσιο είναι παράβαση της Συνθήκης και μεγάλη ταλαιπωρία για εμάς του απόδημους Έλληνες. Δυστυχώς εμείς οι απόδημοι δεν έχουμε τη δύναμη και αντοχή να καταγγείλουμε το ελληνικό δημόσιο στα διεθνή δικαστήρια και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται.

Οι ιθύνοντες της εδώ Ομογένειας πρέπει να επιμεληθούν του προβλήματος για να σταματήσει το σκάνδαλο.  Επίσης θα ήθελα μια επίσημη απάντηση από τις Ελληνικές Αρχές, εδώ ή στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. 

Τάκης Δημόπουλος

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: