Η ύφεση κλέβει το μέλλον της Ελλάδας




Εκτενές αφιέρωμα στην ανεργία των νέων στην Ελλάδα δημοσιεύει το εβδομαδιαίο περιοδικό του Bloomberg BUSINESS WEEK με τίτλο «Greece’s Unemployed Young: A Great Depression Steals the Nation’s Future» που υπογράφει ο Stephan Faris. Το περιοδικό αφιερώνει μάλιστα στο θέμα το εξώφυλλό του με μια φωτογραφία νεαρής Ελληνίδας και την εμφατική λεζάντα «Young Greek, and Unemployed».

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που απειλεί το μέλλον της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, νεαρή Ελληνίδα, 29 ετών, υπέβαλλε αίτηση πρόσληψης για μία εκ των 21 θέσεων εργασίας σε μια επιχείρηση, μεταξύ 2.000 υποψηφίων, ενώ έχει σταματήσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας ύψους 360 ευρώ το μήνα.

Οι θέσεις εργασίας, της όποιας μορφής, είναι δυσεύρετες στην Ελλάδα, καθώς η εξαετής ύφεση έχει αφανίσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, μια καταστροφή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με καιρούς πολέμου. Σε μια χώρα 11 εκ. ανθρώπων έχουν χαθεί 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας λόγω του κλεισίματος επιχειρήσεων. Η ανεργία έχει αγγίξει το 27%, υψηλότερη ακόμη και από την περίοδο της αμερικανικής κρίσης του 1929, ενώ μεταξύ των νέων είναι διπλάσια. Στο μεταξύ οι περικοπές στον δημόσιο τομέα διοχετεύουν ακόμη περισσότερο κόσμο στην αγορά εργασίας. Τον Ιούλιο 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων, εκπαιδευτικοί, επιστάτες σχολείων, υπάλληλοι υπουργείων και δημοτικοί υπάλληλοι, ανακάλυψαν ότι πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ενδεχόμενη απόλυση. Σε αυτούς θα προστεθούν άλλοι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως τα τέλη του 2014.

Η εργασιακή κρίση στην Ελλάδα αποτελεί ένα παράθυρο σε μια ευρύτερη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανεργία στην Ευρώπη πλήττει κυρίως τους νέους, καθώς ένας στους τέσσερις κάτω των 25 ετών είναι άνεργος.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να διαθέσουν 8 δις ευρώ, την επόμενη διετία για την καταπολέμηση της ανεργίας στις πληττόμενες χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει 18 δις ευρώ σε δάνεια για να ενθαρρύνει την πρόσληψη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μέτρα ωστόσο αυτά έρχονται πολύ αργά για τους Έλληνες που ξοδεύουν την νεότητά τους στην αναζήτηση εργασίας, εναλλάσσοντας τις σύντομες περιόδους απασχόλησης με μακρόχρονες περιόδους ανεργίας.

Το άρθρο αναφέρεται στην σύντομης διάρκειας ευφορία που δημιούργησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 και στην διεθνή οικονομική κρίση που έφερε στην επιφάνεια την βαθιά διαφθορά στην ελληνική οικονομία και την απροθυμία των ευρωπαϊκών κρατών να συνεχίσουν να την στηρίζουν. Η Ελλάδα είχε μετατραπεί γρήγορα από success story σε παρία.

Στις μαρτυρίες νεαρών Ελλήνων προστίθενται και συμπεράσματα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας και οι οποίοι αναφέρονται σε ενδείξεις ανάκαμψης. Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Φουρλής, εκτελεστικός διευθυντής του kariera.gr, οι απολύσεις παραμένουν περισσότερες από τις προσλήψεις, αλλά το χάσμα αρχίζει να μικραίνει.

http://www.businessweek.com/articles/2013-07-25/greeces-unemployed-young-a-great-depression-steals-the-nations-future

ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΟΣΗΣ

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες την τελευταία από τις προαπαιτούμενες δράσεις που ζητούσαν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μετά από μια απροσδόκητη καθυστέρηση, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Στέλιου Μπούρα από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL/DOWJONES με τίτλο «Greece Acts to Ensure Next Loan».

Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον νόμο για την φορολογική μεταρρύθμιση και την τροποποίηση προηγούμενου νόμου που αφορά στην διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324564704578627772096855236.html?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: