Η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης του κ. Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά




Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε επίσημα από το Λευκό Οίκο. Οπως είναι πλέον γνωστό θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 8 Αυγούστου και η ατζέντα της συνάντησης είναι μεγάλη. Θα έλεγα ότι θα χρειαστούν αρκετή ώρα για να καλύψουν όλα τα θέματα που έθεσε η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Αθήνα.

            Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο, στις 8 του Αυγούστου.

            Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα σήμερα. Αναφέρεται ότι τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO. Υπογραμμίζεται η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της χώρας μας στην ευημερία.

            Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και το θέμα της Συρίας.

            Ο Πρόεδρος Ομπάμα παραμένει μία σοβαρή πηγή υποστήριξης της Ελλάδας από το 2010 μέχρι σήμερα στο θέμα της οικονομίας 

Διαφωνίες για Ευρωζώνη

            Ο Πρόεδρος Ομπάμα και το οικονομικό του επιτελείο δεν υιοθετούν τις πολιτικές των Ευρωπαίων και ειδικά της κ. Μέρκελ. Αλλωστε, το έχει κάνει και δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος, έχει διαφωνήσει και έχει ζητήσει πολλές φορές αλλαγή της στάσης των Ευρωπαίων έναντι της κρίσης χρέους. Ζητά –και έχει δίκιο- λύσεις, όχι παράταση της κρίσης, διότι αυτό κάνουν οι Ευρωπαίοι.

            Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα θα εκδηλωθεί η απογοήτευση των Αμερικανών για την οικονομική κρίση της Ευρώπης που επηρεάζει ΑΜΕΣΑ το πρόγραμμα σταθερότητας της αμερικανικής οικονομίας. Εχει ειπωθεί πολλές φορές σε ενημερώσεις ότι εάν δεν υπήρχε η κρίση στην Ευρώπη η αμερικανική οικονομία θα πετούσε αυτή τη στιγμή.

            Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο, εκτός του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάϊντεν, του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και των αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θα συμμετέχουν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

http://mignatiou.com/2013/07/%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%b3%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: