Η κ. Λαγκάρντ επιμένει στις μεταρρυθμίσεις




«Οι μεγαλύτερες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη και τη διαρκή ανάπτυξη», ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά την εκταμίευση της δόσης του δανείου στην Ελλάδα, αλλά εμμέσως πλήν σαφώς ζήτησε και απολύσεις του «μή καταρτισμένου προσωπικού».

            «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει στη δήλωσή της, «πρέπει να επιταχυνθούν για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση και τη διακυβέρνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου η οποία εντόπισε «αργή πρόοδο» στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα προκρίνει πρόσληψη νέου προσωπικού «με τα κατάλληλα προσόντα».

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «με δεδομένη την αργή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της εξόδου του ανειδίκευτου προσωπικού για να δημιουργηθεί χώρος για να προσληφθεί νέο προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα».

Η κ. Λαγκάρντ, όπως έπραξε στη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ., απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση –μίλησε για προόδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, Ταυτόχρονα τόνισε πως «οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και πέρα από αυτόν, δεν συμβαδίζουν  με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα»

            Αναφερόμενη στο φόρο ακίνητης περιουσίας, η γενική διευθύντρια ζήτησε να υπάρξει επαρκής προετοιμασία κκαι πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να αποφευχθούν αλλαγές στη φορολογική πολιτική που θα υπονομεύσουν τα έσοδα».

            Αναφορικά με τις τράπεζες δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» αλλά πριειδοποίησε ότι «οι βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τον «καθαρισμό» των ισολογισμών, τη διασφάλιση ισχυρών δομών διακυβέρνησης, και την γρήγορη εκ νέου ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων».

            Η κ. Λαγκάρντ πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τόνισε ότι «είναι ευπρόσδεκτες οι διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας, αν χρειαστεί, για να μειώσουν το χρέος σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα».

            Πρόσθεσε ότι «η συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα από αυτό  έως ότου η χώρα ανακτήσει την έξοδο στις αγορές,  υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα, παραμένει ουσιαστικής σημασίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: