Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλεί όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να αποφύγουν τις «προκλήσεις», δεν διακόπτει τη βοήθεια προς το παρόν




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μεταβληθεί άμεσα το πρόγραμμα της βοήθειας που χορηγεί στην Αίγυπτο. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να λάβουμε μια βιαστική απόφαση», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας ότι «εξετάζεται» ακόμη το εάν η ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι αποτέλεσε πραξικόπημα.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ακόμη όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο σε «αυτοσυγκράτηση» και να «αποφύγουν να προβαίνουν σε προκλήσεις».

Εξάλλου, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα Τρίτη, μία ημέρα μετά τη δολοφονία 51 ανθρώπων στο Κάιρο όταν άνδρες του στρατού και της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου επέρριψαν την ευθύνη στο στρατό για τη σφαγή έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο πρώην πρόεδρος, που ανατράπηκε την Τετάρτη. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αμύνθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο.

«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος το οποίο ακολούθησαν κατασταλτικές ενέργειες, που αποκορυφώθηκαν από τη σφαγή που διέπραξε η Ρεπουμπλικανική Φρουρά τα ξημερώματα, καλούμε όλους τους πολίτες και τον τιμημένο λαό [της Αιγύπτου] να διαδηλώσει αύριο σε όλη την Αίγυπτο», ανέφερε ο Χάτεμ Αζάμ, εκπρόσωπος μιας συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Ο Μπαν κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε» τις βιαιότητες που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων τη Δευτέρα στην Αίγυπτο και απαίτησε αμερόληπτη έρευνα για να εντοπιστούν οι ένοχοι, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι προβληματισμένος με τη βία καταδικάζει τις δολοφονίες και καλεί σε μια διεξοδική έρευνα από ανεξάρτητες και αρμόδιες εθνικές αρχές ώστε  εκείνοι που είναι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Γενικός Γραμματέας «καλεί όλους τους Αιγύπτιους (..) να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης » και τους ζήτησε «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», αναφέρεται επίσης στη δήλωση του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών. «Οι διαδηλώσεις πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές και οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να τηρούν αυστηρά τα διεθνή πρότυπα», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Ο κ. Μπαν προέτρεψε επίσης τους Αιγυπτίους «να εργαστούν για την οικοδόμηση συναίνεσης που περιλαμβάνει όλα τα κόμματα και όλες τις κοινότητες. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν αν χρειαστεί σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η δήλωση του Μπαν Κι –μουν.

Πηγή: AFP, Reuters, ANA-MPA – Photo Pete souza

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: