Η ηγεμονία της Γερμανίας, η ανυπαρξία του Ολάντ και η μή βαρύνουσα θέση της Βρετανίας




Ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, Mark Mazower, σχολιάζει το πρόβλημα ηγεμονίας στην Ευρώπη και το ρόλο της Γερμανίας, σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMES («German Fear of History Jeopardises Europe’s Future»).

Η Γαλλία είναι ανύπαρκτη υπό την προεδρία Hollande, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ποτέ βαρύνουσα θέση (πολύ περισσότερο σήμερα εξαιτίας της πρότασης του David Cameron για δημοψήφισμα), η Ιταλία και η Ισπανία δεν είχαν ποτέ το ειδικό βάρος των βορείων γειτόνων τους, εξάλλου τώρα ταλανίζονται από την κρίση.

Μένει λοιπόν η Γερμανία, με την ηγεμονία της οποίας κανείς δεν αισθάνεται άνετα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταθεί ευεργετική προς όλους η κυρίαρχη θέση της Γερμανίας. Από την ομιλία του Wolfgang Schäuble αποσαφηνίζεται ότι η ιδεολογική στάση της Γερμανίας για τον 21ο αιώνα σχετίζεται με την θέσπιση κανόνων και την επιμονή να τους εφαρμόζουν όλους.

Δεν τίθεται ζήτημα προαιρετικότητας και διακριτικής ευχέρειας της ισχύος (κανόνας του Χίτλερ). Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιες χώρες βλέπουν το ρόλο τους ως του επιβάλλοντα κανόνες στους άλλους (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ), αλλά αυτό που εκπλήσσει είναι ότι, ποτέ στο παρελθόν δεν θεώρησαν ότι ήταν σαν τους άλλους.

Για παράδειγμα η Pax Americana εξαρτώταν από την ηγεμονία των ΗΠΑ με μια κεϋνσιανή έννοια: κατεύθυναν χρήματα εκεί από όπου έλειπαν, ώστε να ενισχύσουν το εμπόριο και την ανάπτυξη και για δεκαετίες η Ευρώπη ήταν ο κύριος ευεργετούμενος αυτής της πολιτικής. Τώρα που η αμερικανική γενναιοδωρία τελείωσε, θα συνεχίσει το Βερολίνο προς την ίδια κατεύθυνση; Η ηγεμονία δεν σχετίζεται μόνο με κανόνες.

Ο τρομακτικός ισολογισμός της Γερμανίας ευθύνεται για την πτώση της Ευρώπης, κατά τον ίδιο τρόπο που ευθυνόταν η συγκέντρωση χρυσού από τη Γαλλία το 1930. Οι ΗΠΑ είχαν συνδέσει την οικονομική ευημερία με την ασφάλεια. Η ασφάλεια της Γερμανίας και η ευημερία της είναι άρρηκτα δεμένες με την σταθερότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ο τρόπος που θα επιλέξει να ορίσει την ηγεσία της θα καταδείξει, εάν είναι δέσμια του παρελθόντος της ή εάν μπορεί να εκτιμήσει τις μελλοντικές ανάγκες με τους δικούς της όρους.

http://www.ft.com/cms/s/0/f3f20034-efa7-11e2-a237-00144feabdc0.html

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ

Ο Peter Bofinger, οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BLOOMBERG («Second Greek Debt Restructuring Seen As Inevitable») έκρινε ως αναπόφευκτη μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

http://www.bloomberg.com/video/second-greek-debt-restructuring-seen-as-inevitable-lPqPOgLdQOeVX9R7Gk8L6g.html

Αντίστοιχα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Πέτρος Δούκας, μιλώντας στην τηλεόραση του CNBC («Ex-Greek minister: Greece needs a 40% debt haircut») επεσήμανε την αναγκαιότητα κουρέματος του σημερινού ελληνικού χρέους κατά 40%.

Η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει όλα τα χρήματα υποστήριξε ο κ. Δούκας προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολο να το καταπιούν όλες οι κυβερνήσεις, ούτε όλοι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

http://www.cnbc.com/100896825

ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του CNBC («Germany’s aid offer to Greece is too little, too late: German MEP») σχολίασε την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, για την παροχή 100 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αποτελεί κυρίως μια θετική ένδειξη και όχι μια ουσιαστική βοήθεια προς την υφεσιακή ελληνική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα απώλεσε 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ στην Γερμανία δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας επεσήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ανακοπεί η υφεσιακή περιδίνηση, ενώ τα 100 εκ. ευρώ για ένα ταμείο που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί δεν αποτελεί την σωστή απάντηση.

http://www.cnbc.com/100895524

Photo White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: