Η εργασία του Σίσυφου… Στην ανάγκη με δύναμη




Του ΒΑΣΙΛΗ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πρώην μάνατζερ της McKinsey πρέπει στην Ελλάδα επιτέλους να εφαρμόσει την μεταρύθμιση του υπέρογκου δημοσίου τομέα – προϋπόθεση για τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από την Ευρώπη.

          Αυτό τον άντρα δεν πρέπει να το ζηλέψει κανείς. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται στον έκτο όροφο του υπουργείου του με εκπροσώπους του Διεθνούές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), φωνάζουν στο δρόμο διαδηλωτές. Οι πάνω επιμένουν σε επί πλέον περικοπές, οι κάτω είναι κάθετα ενάντιοι σ’ αυτό.

Ο Μητσοτάκης έχει μια από τις δυσκολότερες εργασίες ανάμεσα στους υπουργούς του υπό νέας σύνθεσης ελληνικού υπουργικού συμβουλίου. Εδώ και δύο εβδομάδες ο 46χρόνος είναι υπεύθυνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο οξυδερκής συντηρητικός πρέπει να βοηθήσει να φύγουν ως το τέλος του 2016 άλλες 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον υπέρογκο δημόσιο τομέα. Από την διοικητική μεταρρύθμιση εξαρτάται σε σημαντικό μέρος η χρηματοδότηση της Ελλάδας, έτσι και η επόμενη δόση των 8,1 δις Ευρώ.

          Γι’ αυτό το θέμα θέλουν να συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών αυτή τη Δευτέρα. Ως το 2014 πρέπει η Αθήνα να απολύσει 14 χιλιάδες υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα. Αλλά η Τρόικα, αποτελούμενη από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, η οποία διαπραγματευόταν τη περασμένη εβδομάδα, απαιτεί και άλλες απολύσεις. Ο λόγος; Στα Ελληνικά κρατικά ταμεία απουσιάζουν για το 2013 και το 2014 έξι δις. ευρώ. “Τηρούμε όλες τις συμφωνίες μας, αλλά κάθετα αποκλείω επί πλέον απολύσεις”, δηλώνει με αυτόπεποίθηση ο Μητσοτάκης.

Αλλά σε διαφοροποίηση ως προς τους προκατόχους του ο πρώην μάνατζερ της McKinsey δεν αρκείται σε ένα πεισματικό “όχι”, αλλά παρουσιάζει όχι ένα αλλά πολλά μελετημένα σχέδια με τα οποία η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση μπορεί να γίνει πιο          αποτελεσματική. “Αν έκριναν απλά οι αριθμοί τότε θα έπρεπε να κυβερνάνε λογιστές”, τονίζει. Τις οριζόντιες περικοπές τις αποκλείει ο Μητσοτάκης, αντ’ αυτού θέλει να κρίνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση την απόδοση τους και όχι λόγω οικογενειακών σχέσεων. Τις οικογενειακές σχέσεις τις αρνείται και για τον εαυτό του, “θέλω να συνδέω το Κυριάκος και όχι το επώνυμο με μένα”, υπογραμμίζει με βλέμμα στην προέλευση του από πολιτικό τζάκι.

“Η με το καλό ή με τη δύναμη του νόμου θα ωθήσω τους δημοσίους υπαλλήλους στο να γίνουν πιο ευέλικτοι/αποδοτικοί”, (Σ.Σ.: αναφέρεται συμπυκνωμένα! στο ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στη γραμμή του υπουργείου – σε συνδυασμό με το πιο πάνω “δε θα απολυθούν άλλοι” και το “όχι οριζόντιες περικοπές” τονίζει για τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ότι έχουν να κάνουν με μεταρρυθμιστή – είναι επίσης αναφορά στο “Στωμεν καλώς στώμεν μετά φόβου” – της Αγίας Γραφής). Ταυτόχρονα τερμάτισε την ως τώρα δεδομένη μυστικοπάθεια της υπηρεσίας του: Τέλος του 2012 εργάζονταν εκεί 768918 άνθρωποι. “Respect” (Σ.Σ.: το αφήνω στο αγγλικό στερεότυπο γιατί μου διαφεύγει μια σύντομη ελληνική λέξη), θαύμασε και ένας πολιτικός του αντίπαλος, ο από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενος Δημήτρης Στεφάνου, τον φρέσκο άνεμο στο υπουργείο. “Είναι μόνο μερικές μέρες ή ήδη πέντε μήνες υπουργός;”

Ο Μητσοτάκης, το 2003 βραβευμένος ως “Global Leader for Tomorrow”, έχει πραγματικές διοικητικές προκλήσεις μπροστά του. Ακόμα υπάρχουν υπηρεσίες, που δεν έχουν άλλο αντικείμενο, όπως αυτή για την πολιτιστική πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη – αυτό ήταν αυτή πριν 16 χρόνια. Στην προστασία επενδυτών, κάτι που περιλαμβάνει την επεξεργασία αιτήσεων η Ελλάδα είναι στη θέση 140 του συγκριτικού πίνακα του ΟΑΣΑ.

“Με τη πολιτική χάνω χρήμα, αλλά θέλω να υπηρετώ τη χώρα μου”, εξηγεί ο Μητσοτάκης το λόγο για τον οποίο πήρε τη θέση του υπουργού. Αυτός ο ευγενής λόγος είναι σπάνιος για μια πολιτική κάστα, η οποία ως τώρα έδινε ειδήσεις για τον ατομικό της πλουτισμό.

* Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Focus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: