Επιστρέφω ως ελάχιστος Οδυσσέας… Η ομιλία του Κωνσταντίνου Μπελέση στους αποφοίτους του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας




Παρακάτω δημοσιεύουμε την ομιλία του Κωνσταντίνου Μπελέση, πού εφέτος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής, για τους αποφοίτους του 2013 του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Ο Κωνσταντίνος, απεφοίτησε από το συγκεκριμένο Λύκειο, πριν από 10 έτη, (Salutatorian, Class of 2003), δηλαδή, φοίτησε από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 12η Τάξη. Αυτό είναι ένα δείγμα της δουλειάς πού κάνει το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, σε ένα παιδί που φοιτά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 12η Τάξη. Επίσης ο Κωνσταντίνος, ήταν Ιερόπαιδο, πήρε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και έψελνε στον Καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Κωνσταντίνος απεφοίτησε με το δίπλωμα του Bachelor Degree από το περίφημο Κολέγιο «The Cooper Union for the Advancement of Science and Art», (τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων) και έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (Master Degree), από το New York University. Από το 2007 εργάζεται στην εταιρία I.T.T.- EXELIS, με εξειδίκευση σε συστήματα Υψηλής Τεχνολογίας, Άμυνας και Αεροπλοΐας.  

Το κείμενο της ομιλίας ακολουθεί:

Σεβαστοί Πατέρες, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί γονείς και απόφοιτοι, «Χριστός Ἀνέστη»

            Ως ελάχιστος Οδυσσέας, επιστρέφω μετά από δέκα χρόνια Ακαδημαϊκής περιπλάνησης στην αγαπημένη Ιθάκη, στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου.

            Αισθάνομαι βαθειά συγκίνηση, αγάπη και υπερηφάνεια, γιατί μέσα σε αυτό το Σχολείο, έζησα, μεγάλωσα και φοίτησα από το Νηπιαγωγείο μέχρι την 12η Λυκείου.  Εδώ διδάχτηκα την Ελληνική γλώσσα, μέσα από αυτήν έμαθα για την Ελλάδα, την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της και την προσφορά της στην ανθρωπότητα.

            Εδώ πρωτοέμαθα την Βυζαντινή Μουσική και την ψαλτική τέχνη.  Στο στασίδι της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, έψαλα το πρώτο «Κύριε Ελέησον».   Ετούτο το Σχολείο με διαπαιδαγώγησε πνευματικά και ηθικά και με εξόπλισε με όλα τα απαραίτητα εφόδια να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να οργανώσω την ζωή μου καλύτερα μέσα στην κοινωνία των μεγάλων.  

            Αυτό, λοιπόν, το Σχολείο –σαν πνευματικό κέντρο μαζί με την Εκκλησία του- αποτελούν ένα ατσάλινο τοίχος προστασίας της μεγάλης παρακαταθήκης και της βαριάς κληρονομιάς πού οι πρόγονόι μας, μας παρέδωσαν ενάντια στην προσπάθεια επιρροής της παγκόσμιας κοινωνίας, όπου χωρίς ηθικές αξίες και ιδανικά, με ήπιο και μεθοδικό τρόπο, παραποιεί την Ιστορία, απαξιώνει την Αγάπη προς την Πατρίδα και την οικογένεια, την πίστη στο Θεό και γενικά τις πανανθρώπινες αξίες του Ελληνοχριστιανικού ιδεώδους, με στόχο του, την απαξίωση της Ελλάδας.

            Δεν γνωρίζει όμως ότι, η Ελλάδα είναι ΙΔΕΑ με διαχρονική σημασία, χωρίς γεωγραφικά όρια ή σύνορα.  Ο Ελληνισμός, με το αγνό και Αθάνατο Ελληνικό πνεύμα, ταξιδεύει με τον αέρα και την θάλασσα και ενώνει τους λαούς του κόσμου με την δύναμη των Αξιών του, της γλώσσας και του πνεύματός της.   Είναι ακόμα, το φως που όταν φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων, οι λαοί υπερβαίνουν τις αδυναμίες τους και αγωνίζονται για τα μεγάλα ιδανικά: Ελευθερίας, Δικαιοσύνης, Ισότητας, αρμονικής συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων και των διαφορετικών φυλών και πολιτισμών, μέσα στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία των Εθνών, στην οποία ζούμε.

Mpelesis02-13july2013

Αγαπητοί απόφοιτοι,

            Να είσαστε υπερήφανοι που αποφοιτήσατε από το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου.  Η παιδεία που αποκτήσατε φεύγοντας από εδώ, θα φωτίζει την ζωή σας για πάντα.  Θα σας δίνει δύναμη και θάρρος.   Να είσαστε υπερήφανοι για την Ελληνική καταγωγή σας και προ πάντων, να είσαστε υπερήφανοι γιατί διδαχτήκατε την Ελληνική γλώσσα, «Την Μητέρα των γλωσσών», όπως την χαρακτηρίζουν άνθρωποι του πνεύματος παγκοσμίως.  Την γλώσσα της τεχνολογίας και της επιστημονικής εξέλιξης.  Την γλώσσα του Θεού και του Ευαγγελίου. 

            Να μιλάτε την Ελληνική γλώσσα και να κατανοήσετε την αξία της.  Να διαβάζετε Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Ποίηση.  Έτσι, δεν θα κινδυνεύει να χαθεί –όπως αντίθετα πολλοί πιστεύουν-.  Δεν έχει εχθρούς για να την εξαφανίσουν.  Εχθρός είναι μόνο η δική μας αδιαφορία προς αυτήν.  «Η γλώσσα μου είναι η πατρίδα μου», γράφει ο ποιητής και όλοι έχουμε χρέος αυτή την πατρίδα να την υπερασπιστούμε, όπου και όπως μπορούμε. 

            Συγχαρητήρια για την αποφοίτησή σας και την επιτυχία σας στο Πανεπιστήμιο επιλογής σας.  Συγχαρητήρια και στους γονείς σας, πού φρόντισαν με πολλή αγάπη να κάνουν το καθήκον τους, προσφέροντάς σας Ελληνο-Χριστιανική Παιδεία και μόρφωση, μέσα σ’ αυτό το ασφαλές περιβάλλον της Κοινότητας και του Σχολείου της.

            Είναι χρέος όλων μας, το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, να παραμείνει φάρος φωτεινός και μαζί με όλη την Κοινότητα και την Εκκλησία, σημείο αναφοράς για όλους μας.

            Τέλος, μέσα από την καρδιά μου, θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να είμαι ένας από τους ομιλητές αυτής της αποφοίτησης.  Ιδιαιτέρως, τον Διευθυντή του Λυκείου κ. Κουλαρμάνη, την υποδιευθύντρια κα. Καραγιώργου, τον κ. Ανδριώτη –πυλώνα Ζωής της Κοινότητας και του Σχολείου- όλους τους καθηγητές και το προσωπικό του Γραφείου.  Σας εύχομαι καλή δύναμη στο σπουδαίο και σημαντικό έργο σας.

            Σε σας παιδιά, καλή επιτυχία στις σπουδές σας και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Καλό Καλοκαίρι!

Κωνσταντίνος Μπελέσης

Salutatorian, Class of 2003

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: