Επιστολή του Επιτρόπου Nils Muiznieks για τη “Χρυσή Αυγή”




Στην στήλη, όπου δημοσιεύονται οι επιστολές των αναγνωστών, το περιοδικό ECONOMIST φιλοξενεί επιστολή του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks, σχετικά με την ‘Χρυσή Αυγή’ («The Far-Right in Greece»).

Ο Muiznieks, σχολιάζει παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού, υποστηρίζοντας ότι συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν ισχυρότερο αντι-ρατσιστικό νόμο, αλλά διαφωνεί με την άποψη ότι η απαγόρευση του κόμματος της ‘Χρυσής Αυγής’ είναι ‘αντιπαραγωγική’ και ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τη δικαίωμα της ελευθερίας της συνεύρεσης.

Αναφέρει ότι επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα και γνωρίζει ότι ο ηγέτης του κόμματος σχετίζεται ιστορικά με την στρατιωτική χούντα του 1970 και προσβάλει ανοιχτά τη δημοκρατία. Εκτιμά ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα απειλείται σοβαρά και αναφέρει ότι έχει προτρέψει τις ελληνικές αρχές να διώξουν δικαστικά μέλη του κόμματος, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία να απαγορεύσει τη λειτουργία της ‘Χρυσής Αυγής’.

Το τέταρτο άρθρο της Διεθνούς Σύμβασης για την Απάλειψη κάθε μορφής Ρατσιστικής Διάκρισης δεσμεύει την Ελλάδα να προβεί σε απαγόρευση ρατσιστικών οργανώσεων, ενώ υπάρχει νομικό προηγούμενο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς στα πολιτικά κόμματα, στα μέλη τους και τους οπαδούς τους, όταν αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν βία για την επίτευξη των σκοπών τους και αρνούνται βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως η αρχή της μη-διάκρισης.

http://www.economist.com/news/letters/21580437-iran-greece-germany-majoritarianism

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: