Επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων ΗΠΑ- ΕΕ για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου




Στη χθεσινή επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου, παρά τις ανησυχίες περί αμερικανικής κατασκοπείας στους Ευρωπαίους συμμάχους, αναφέρεται ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον της Annie Lowery στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Sore Feelings as U.S. and Europe Begin Trade Talks».

Όπως δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα εμπορίου, Karel de Gucht, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η εν λόγω εμπορική συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη – και αυτό θα μας βοηθήσει να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση. Αυτό συνιστά καλή είδηση για την Ευρώπη, αλλά επίσης ιδιαίτερα καλό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι έρευνα του εδρεύοντος στο Λονδίνο Center for Economic Policy Research υποστηρίζει ότι μια συνολική εμπορική και επενδυτική συμφωνία θα αυξήσει την ευρωπαϊκή οικονομία έως $150 δις ετησίως, ενώ η αμερικανική οικονομία θα ενισχυθεί ετησίως κατά $122 δις. Τα νοικοκυριά σε ΕΕ και ΗΠΑ θα επωφεληθούν επίσης, καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μια μέση τετραμελής οικογένεια στην ΕΕ μπορεί να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά της κατά περίπου €545, ενώ μια αντίστοιχη αμερικανική οικογένεια ενδέχεται να το αυξήσει κατά $841.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η ομοιότητα μεταξύ του εργατικού δυναμικού σε ΗΠΑ και ΗΠΑ, των επιχειρηματικών δομών και των νομικών συστημάτων ανοίγουν το δρόμο για μια φιλόδοξη συμφωνία για δασμούς, κανονισμούς και άλλα εμπορικά θέματα. Ωστόσο, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα έχουν ήδη αρχίσει προκαταβολικά την άσκηση πιέσεων σε παρασκηνιακό επίπεδο, παραδείγματος χάρη η Γαλλία προσπαθεί να διατηρήσει τις επιδοτήσεις της για την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ τα κριτήρια στους τομείς της γεωργίας και της ασφάλειας τροφίμων αναμένονται να αποτελέσουν ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις.

http://www.nytimes.com/2013/07/09/business/global/sore-feelings-as-us-and-europe-begin-trade-talks.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: