Εκθεση του ΟΟΣΑ για την ανεργία στην Ελλάδα




Την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. για τα επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και καταδεικνύει μικρές προοπτικές ανάκαμψης ως προς το συγκεκριμένο πρόβλημα, προβάλλει ανταπόκριση της Julia Werdigier στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Joblessness to Keep Rising, O.E.C.D. Forecasts».

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό περίπου 28% στην Ισπανία και την Ελλάδα, 12.5% στην Ιταλία και 11% στη Γαλλία έως τα τέλη του 2014, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα άτομα νεαρής ηλικίας και τα άτομα με χαμηλά προσόντα θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από το πρόβλημα.

Δύο από τις μεγαλύτερες εξαιρέσεις στη συγκεκριμένη τάση είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όπου  ο αριθμός των ανέργων προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το έτος 2014, διευκρινίζει η έρευνα του Οργανισμού. Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες συμμετείχαν χθες στην 24ωρη γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, ακόμη και απόφοιτοι πανεπιστημίου έχουν περιορισμένες ελπίδες να βρουν μια θέση εργασίας στο εγγύς μέλλον.

http://www.nytimes.com/2013/07/17/business/economy/joblessness-to-keep-rising-oecd-forecasts.html?pagewanted=print

Η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, και θα πλήξει κυρίως τους νέους και όσους διαθέτουν ελάχιστες δεξιότητες, κατά τον Brian Groom και άρθρο του για τους FINANCIAL TIMES («OECD Jobless Rates Forecast to Remain Stubbornly High»).

O OOΣA προβλέπει ελαφριά πτώση της ανεργίας στο τέλος του 2014 από το 8% στο 7,8%, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να ανέλθει στα 48 εκ. στις 34 χώρες μέλη του οργανισμού. Οι διαφορές μεταξύ χωρών θα ενταθούν (στη Γερμανία προβλέπεται ανεργία γύρω στο 4,7% ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία 28%).

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι από τους νεώτερους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προστασία που απολαμβάνουν οι πρώτοι σχετίζεται με την ανεργία των δευτέρων. Ο ΟΟΣΑ σείει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε οι κυβερνήσεις να μην προβούν στο λάθος της πρόωρης συνταξιοδότησης ή της χαλάρωσης των κανόνων για επιδόματα ανεργίας ή αναπηρικές συντάξεις.

Η κρίση στον τομέα εργασίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα συνδυασμό μακροοικονομικών πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων. Ίσως θα πρέπει να ενισχυθούν τα οικογενειακά επιδόματα για ανθρώπους που βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία, ενώ πρέπει να υλοποιηθούν ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας (παροχή βοήθειας στην αναζήτηση εργασίας, εξειδίκευση, χρηματοδότηση για τα προηγούμενα). Η έρευνα τέλος έδειξε ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά 20% κατά μέσο όρο για τους άνεργους στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.

http://www.ft.com/cms/s/0/5d7c8300-ede4-11e2-816e-00144feabdc0.html

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση του Mark Deen από το Παρίσι στο BLOOMBERG με τίτλο «OECD Sees Spanish, Greek Unemployment Rates Climbing to 28%».

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-16/oecd-sees-spanish-greek-unemployment-rates-climbing-to-28-.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: