Η Asiana Airlines ομολογεί: Ο πιλότος του μοιραίου Μπόιγκ 777 είχε μόνο 43 ώρες πτητικής εμπειρίας




Ομολογία-σοκ από την αεροπορική εταιρεία Asiana Airlines, της οποίας το Boeing 777 συνετρίβη κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, το Σάββατο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ο πιλότος που είχε αναλάβει την προσγείωση, βρισκόταν σε κατάσταση εκπαίδευσης και ήταν η πρώτη πτήση του προς ένα αεροδρόμιο με αεροπλάνο αυτού του τύπου.

Ο εκπρόσωπος της Asiana Airlines δήλωσε τα εξής:

«Ήταν η παρθενική πτήση του Λι Κανγκ-κουκ προς το αεροδρόμιο. Ήταν σε εκπαίδευση. Ακόμα και ένας βετεράνος κάνει εκπαίδευση για ένα νέο jet. Έχει μεγάλη εμπειρία και προηγουμένως είχε πετάξει στο Σαν Φρανσίσκο με διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένου και του Boeing 747 και ως συγκυβερνήτης σε άλλες πτήσεις με 777».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Λι, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Asiana Airlines ως βοηθός το 1994, έχει 9.793 ώρες πτητικής εμπειρίας, αλλά μόνο 43 ώρες με Boeing 777 jet. Ο συγκυβερνήτης Λι Γεονγκ-μιν έχει 3.220 ώρες πτήσης με το Boeing 777 και συνολικά 12.387 ώρες εμπειρίας, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Asiana δήλωσε το Σάββατο ότι δεν πιστεύει ότι η μοιραία συντριβή προκλήθηκε από μηχανική βλάβη. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες ότι το αεροσκάφος πετούσε «σημαντικά κάτω από το στόχο ταχύτητας για τη διαδικασία προσγείωσης» και το πλήρωμά του προσπάθησε να διακόψει την προσγείωση μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν προσκρούσει στο μόλο μπροστά από το διάδρομο προσγείωσης.

Στο μεταξύ: Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου της Asiana Airlines έφτασαν στα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Αεροπλοίας στην Ουάσιγκτον και σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα το δυστύχημα φαίνεται να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Οι αρχές αποφεύγουν κάθε δήλωση για το ρόλο των πιλότων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα αναφέρει το τελικό πόρισμα.

Αλλωστε είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξε μηχανική βλάβη -αυτό τονίζει και η ανακοινωση της αεροπορικής εταιρείας- ενώ η συνομιλία του πύργου ελέγχου με τον πιλότο του αεροπλάνου φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την παραπάνω εκδοχή.

Η πρόεδρος της αμερικανικής υπηρεσίας Ντέμπορα Χέρσμαν δήλωσε ότι σύμφωνα με τον καταγραφέα πτήσεων, που έχει στην κατοχή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Αεροπλοίας (NTSB), το  πλήρωμα του αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Asiana Airlines που συνετρίβη το Σάββατο στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, προσπάθησε να αυξήσει ταχύτητα και να ματαιώσει τη διαδικασία προσγείωσης, μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν το αεροσκάφος χτυπήσει με το πίσω μέρος στον προβλήτα που βρίσκεται μπροστά από την πίστα του αεροδρομίου.

Η κ. Ντέμπορα Χέρσμαν, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο, είπε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για τυχόν προβλήματα πριν από την απόφαση των πιλότων να διακόψουν την διαδικασία προσγείωσης και μόλις 7 δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση οι πιλότοι προσπάθησαν να αυξήσουν την ταχύτητα του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με την κ. Χέρσμαν τα δεδομένα του καταγραφέα πτήσης δείχνουν ότι το αεροπλάνο ταξίδευε με «σημαντικά χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ταχύτητα» για περιπτώσεις προσέγγισης και προσγείωσης σε αεροδρόμιο. Το πλήρωμα προσπάθησε να ξεκινήσει ένα “go-around”, διακόπτοντας τη διαδικασία προσγείωσης και επιταχύνοντας, μόλις 1,5 δευτερόλεπτα πριν την συντριβή.

Οι μαρτυρίες των επιβατών, για τον τρόπο με τον οποίο ένοιωσαν την συντριβή δείχνουν ότι ότι ο πιλότος διέπραξε το λάθος, που οδήγησε στο δυστύχημα. Οτι δηλαδή το λάθος ήταν ανθρώπινο, δεν υπήρξε μηχανική βλάβη.

Οι ανακριτές έχουν μιλήσει και με τον πιλότο. Η βασική εκδοχή λοιπόν είναι ότι ο πιλότος έκανε κακό υπολογισμό. Η ουρά του αεροπλάνου κτύπησε στο διάδρομο προσγείωσης, ο πιλότος έχασε τον έλεγχο και το αεροπλάνο βρέθηκε στα χωράφια.

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ενημερώθηκε για το δυστύχημα από την βοηθό του για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και τρομοκρατίας Λίσα Μονακό. Δεν πρόκειται βεβαίως για τρομοκρατική ενέργεια. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα μέλη των συνεργείων διάσωσης και έδωσε εντολή να δοθεί βοήθεια στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: CNN, ABC News, Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: