Δεν αναμένονται μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη πριν το 2016, υποστηρίζει ο Peel




Αν οι αγορές δεν πιέσουν, είναι αμφίβολο ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη θα λάβουν χώρα μετά τις γερμανικές εκλογές, σύμφωνα με τον Quentin Peel και σχετική ανταπόκρισή του για τους FINANCIAL TIMES (“Policy Paralysis in Europe could extend far past German Election”).

Εκτός Γερμανίας όλοι περιμένουν την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών και δεν προβαίνουν σε δράση, από φόβο μήπως διαταράξουν τα σχέδια επανεκλογής της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Ζητήματα όπως η πρόοδος της τραπεζικής ένωσης και η κοινή αρχή εκκαθάρισης τραπεζών ή η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος (ή οποιουδήποτε προγράμματος που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι) χρονοτριβούν.

Η άποψη των Γερμανών είναι ότι όλοι διστάζουν, έως ότου ξέρουν με βεβαιότητα με ποιον θα συνδιαλέγονται στη Γερμανία. Ακόμη πάντως και αν επικρατήσει, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, το SPD, που έχει περισσότερο ‘κεϋνσιανή’ φήμη, εκτιμάται ότι θα κρατήσει την ίδια στάση αναφορικά με την αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών.

Ενδέχεται να ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση θα εκπέσει ο Wolfgang Schaeuble, αλλά η προτεραιότητα των ψηφοφόρων του SPD είναι η εκτόνωση των εσωτερικών κοινωνικών πιέσεων και η επένδυση στις υποδομές στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Το κόμμα τάσσεται υπέρ ενός κοινής εγγύησης σχεδίου ελάφρυνσης φόρου για την ευρωζώνη, απομακρύνεται ωστόσο από την έκδοση ευρωομολόγων. Αν δεν υπάρξει τεράστια αλλαγή στην πολιτική γραμμή, όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία, δεν πρόκειται να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Οι ευρωεκλογές το 2014, οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, ο διορισμός νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι βρετανικές εκλογές το 2015 κατευθύνουν προς το 2016, ως το έτος που ενδέχεται να λάβει χώρα μια πιθανή αλλαγή συνθηκών. Οι αγορές ωστόσο μπορεί να μην περιμένουν έως τότε, ειδικά αν επηρεαστεί μια από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (Ισπανία, Ιταλία ή Γαλλία).

http://www.ft.com/cms/s/0/54d018da-f60d-11e2-a55d-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: