Δένδιας: Προβληματικό το “σχέδιο διάσωσης”




Συνέντευξη στην εκπομπή Squawk Box του τηλεοπτικού δικτύου CNBC παραχώρησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε ένα προβληματικό σχέδιο διάσωσης («Greece Minister: Failure to Meet Bailout Terms Not Our Fault»).

«Υπάρχουν αδυναμίες εκ μέρους της Ελλάδας (στην εφαρμογή του προγράμματος) αλλά υπονοείτε ότι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε είναι τέλειο, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα» δήλωσε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, μολονότι έχει ασκηθεί κριτική στο πρόγραμμα από το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ξένες κυβερνήσεις.

«Το σχέδιο δεν είναι μόνο δικό μας λάθος. Κατά μία έννοια είμαστε συνυπεύθυνοι (για τα υψηλά επίπεδα του χρέους πριν το σχέδιο διάσωσης) αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν δει την «φούσκα» που δημιουργούνταν στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μας προειδοποίησε πραγματικά να είμαστε πιο προσεκτικοί. Δεν λέω ότι δεν έχουμε ευθύνες, αλλά και άλλοι έχουν επίσης ευθύνες» δήλωσε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας: «Βλέπω την Ευρώπη σαν μια οικογένεια, ως Ευρωπαίους φίλους και εταίρους, και κατά συνέπεια το λάθος επιμερίζεται σε όλους. Το κύριο ερώτημα ωστόσο παραμένει με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς να απαγγέλουμε αλληλοκατηγορίες. Θα δρούμε καλύτερα στο μέλλον. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό» σημείωσε.

Στο CNBC μίλησαν επίσης διάφοροι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζοντας ότι αναμένεται να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές με τη συμμετοχή αυτή τη φορά των θεσμικών πιστωτών.

Ο Chris Scicluna, οικονομικός αναλυτής στην Daiwa Capital Markets, ανέφερε ότι «σαφώς η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδεχτεί την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους πριν από τις εκλογές. Μόνο μετά από αυτές θα δούμε πιθανώς να διενεργείται ένας πιο έντιμος διάλογος σχετικά με τις επιλογές» προσθέτοντας ότι «ήταν πάντοτε γνωστό, σχετικά με το τωρινό σχέδιο διάσωσης, ότι η Ευρωζώνη δεσμεύθηκε στο ΔΝΤ να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια η ελάφρυνση του χρέους θα επανατεθεί σε εύθετο χρόνο».

Σημείωσε επίσης ότι θα βρεθεί μια πρόχειρη λύση ώστε να αντιμετωπισθεί το όλο ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Raoul Ruparel, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στο think tank Open Europe, επεσήμανε ότι τόσο το ΔΝΤ, όπως και η ΕΕ θα αποδεχθούν τελικά την χαλάρωση των στόχων του σχεδίου διάσωσης. «Έχουμε τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και κανείς δεν επιθυμεί να ανοίξει τώρα τη συζήτηση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Οπότε αυτή μετατίθεται για μετά τις εκλογές» σημείωσε προθέτοντας ότι «θα επιτευχθεί συμφωνία, μολονότι είναι σαφές ότι η Ελλάδα παρουσιάζει εκ νέου καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος και είναι θέμα χρόνου η ανάκυψη ενός νέου χρηματοδοτικού κενού». http://www.cnbc.com/100864653

Στο live-blog της GUARDIAN με τίτλο «Dovish Central Banks Send Markets Soaring as Greece’s Troika Talks Drag on –as it happened» γίνονται αναφορές στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, στην εμφάνιση του Ν. Δένδια στο CNBC, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον G. Westerwelle και στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα: σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα για την περικοπή θέσεων εργασίας στο δημόσιο με την απόλυση 16.500 εργαζομένων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχει βάση για την υλοποίηση συμφωνίας, ωστόσο το πρόβλημα που ενέσκηψε αφορά στις απολύσεις της ΕΡΤ, που η τρόικα δεν θεωρεί μόνιμες, εφόσον ο φορέας θα επανασυσταθεί και θα γίνουν νέες προσλήψεις. \

Παρά τον θυμό και τη στενοχώρια για το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, το θέμα δεν θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι συνομιλίες θα συνεχίσουν την Κυριακή, σύμφωνα με τον κο Στουρνάρα.

Σε εμφάνισή του στο δίκτυο CNBC, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρει όλο το βάρος της ευθύνης για το επίπεδο χρέους στην Ελλάδα, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που σίγουρα είχαν υπόψη τους τη φούσκα που δημιουργούταν στην Ελλάδα, δεν προειδοποίησαν τις αρχές να είναι περισσότερο προσεκτικές. Ο Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η χώρα θα τα καταφέρει καλύτερα στο μέλλον.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους και δήλωσε ότι οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν σημειώσει βελτίωση.

Περί ‘σημαντικής προόδου’ από την αρχή των πακέτων βοήθειας έκανε λόγο και ο Mario Draghi. Τέλος, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια: το επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 0,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,0% και το επιτόκιο για τις τράπεζες που απευθύνονται στην ΕΚΤ στο 1%. Σχετικό άρθρο για τα επιτόκια δημοσιεύει ηλεκτρονικά και το BBCECB Says Rates to Stay Low for ‘Extenden Period’»).

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jul/04/eurozone-crisis-ecb-portugal-greece-troika?INTCMP=SRCH

http://www.bbc.co.uk/news/business-23181876

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: