Απρόβλεπτη αντίδραση των NY Times: Υπερβολική η αντίδραση των Ευρωπαίων για την κατασκοπεία




Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA των διπλωματικών γραφείων της Ε.Ε., η σύνταξη της NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας με τίτλο «Listening In on Europe» (σελ. Α24), χαρακτηρίζει ως υπερβολική την οργισμένη αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτικών, καθώς και τις απειλές τους περί διακοπής των συνομιλιών για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου.

Και αυτό γιατί όπως τονίζεται, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κ-μ γνώριζαν επί μακρόν τις ικανότητες της NSA, ωστόσο οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονταν σε άγνοια, έως ότου αυτήν την εβδομάδα το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε τον αριθμό τον ιδιωτικών κλήσεων, e-mails και γραπτών μηνυμάτων που ήλεγχε η NSA στην Ευρώπη κάθε μήνα.

Παράλληλα, τονίζεται, θα ήταν απλοϊκό να θεωρεί κανείς ότι η εν λόγω στρατηγική κατασκοπείας εφαρμόζεται μόνο από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως επίσης αφελές θα ήταν να θεωρεί κανείς ότι οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν ανταλλάσσουν δεδομένα που αφορούν στους πολίτες συμμαχικών χωρών και τα οποία κανονικά απαγορεύεται να συγκεντρώνουν για τους πολίτες της δικής τους χώρας.

Η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου θα ήταν προς όφελος όλων των συμμετεχόντων. Παράλληλα, μια καλή εξέλιξη των πρόσφατων αποκαλύψεων θα ήταν η ενίσχυση του αιτήματος των Ευρωπαίων για αυστηρότερους κανονισμούς όσον αφορά στη συλλογή δεδομένων για ιδιώτες από εταιρείες και κυβερνήσεις.

Η NSA μπορεί να μην θεωρήσει τους συγκεκριμένους κανονισμούς ως περιοριστικούς για τις κεκαλυμμένες  δραστηριότητές της, ωστόσο ίσως αυτοί εξαναγκάσουν την αμερικανική Υπηρεσία να είναι πιο προσεκτική και επιλεκτική στις πρακτικές της. «Το να ανταγωνίζεσαι τους πολίτες ορισμένων εκ των στενότερων συμμάχων σου δεν είναι η πλέον υποσχόμενη στρατηγική για την αύξηση της διεθνούς ασφάλειας», καταλήγει η σύνταξη της αμερικανικής εφημερίδας.

http://www.nytimes.com/2013/07/03/opinion/listening-in-on-europe.html?pagewanted=print

 

ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ NSA ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Ο ειδικός σύμβουλος του Ιδρύματος για την Στρατηγική Έρευνα, François Heisbourg, καταγράφει τις απόψεις του για την κατασκοπευτική δραστηριότητα της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας εναντίον της Ευρώπης, σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMESAmerica’s Spying has made a European Trade Deal even Harder»).

Η κατασκοπεία μεταξύ κρατών, ισχυρίζεται, δεν είναι κάτι καινούργιο και είναι αμοιβαίο. Αυτό που εκπλήσσει είναι η κλίμακα της κατασκοπείας που ασκούν οι ΗΠΑ: περιλαμβάνει ολόκληρους πληθυσμούς, οι συνδέσεις των οποίων ελέγχονται καθημερινά.

Πρόκειται για γελοιοποίηση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, μια απαίτηση που οι πολίτες έχουν από τις κυβερνήσεις τους. Η δικαιολογία Obama για αντι-τρομοκρατικές ενέργειες δεν δικαιολογεί την παρακολούθηση συμμάχων, καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι ευρωπαϊκές πρεσβείες σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς συμπεριλαμβάνουν την ανταλλαγή δεδομένων και την προστασία αυτών, ενώ υπάρχει λογική ανησυχία από πλευράς ΕΕ ότι οι διαπραγματεύσεις θα παρακολουθούνται από την NSA, χωρίς η ΕΕ να έχει το ίδιο πλεονέκτημα.

Είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι να χρησιμοποιήσουν τη συμφωνία ως διαπραγματευτικό μέσο, προκειμένου να διασφαλίσουν την αποκλιμάκωση των δραστηριοτήτων της NSA εναντίον τους. Ο συντάκτης αναρωτιέται για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε υπόψη του τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ή όχι. Τέλος, αναρωτιέται για το ρόλο των Βρετανών και το βαθμό συνεργασίας με την αμερικανική Υπηρεσία εναντίον ενός θεσμού στον οποίο η Βρετανία είναι μέλος.

http://www.ft.com/cms/s/0/5102c9b6-e31e-11e2-bd87-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: