Απαισιοδοξία για την ανεργία στην Ευρώπη




Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες δείχνει ότι ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί ότι η ανεργία θα επιδεινωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CNBC, «‘The worst is still to come’ for EU job crisis», Arjun Kharpal).

Επίσης, παρά τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυτοπροσδιορίζεται ως Ευρωπαίος πολίτης. Το ποσοστό αυτό ωστόσο πέφτει κάτω από το 50% μεταξύ των Ελλήνων και των Κυπρίων, των οποίων οι χώρες πλήττονται από τεράστια χρέη και σκληρά μέτρα λιτότητας.

«Η οικονομική κρίση διαπλέκεται με την πολιτική κρίση, ενώ η κοινή γνώμη θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμοποίηση του υπάρχοντος συστήματος. Η πολιτική παραμένει ακόμη εθνική στα κράτη-μέλη, αλλά σε χώρες όπως στην Ελλάδα ο λαός αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ» σημειώνει ο Pawel Swidlicki, ειδικός αναλυτής στο think tank Open Europe προσθέτοντας ότι τα στοιχεία της έρευνας αντανακλούν την αντίδραση κατά των σχεδίων διάσωσης και της λιτότητας.

http://www.cnbc.com/100906891

Το χάσμα μεταξύ των νέων και των παλαιότερων γενεών σε σχέση με την απασχόληση είναι η σημαντικότερη αντίθεση στην Ευρώπη, μεταξύ των άλλων αντιθέσεων, όπως βορά-νότου, περιφέρειας-κέντρου, ανατολής δύσης σημειώνεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNBC («Generation gap: Ageism hurts Europe’s youth»).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το 23,8% (3,5 εκ. άνθρωποι) των νέων της Ευρωζώνης, κάτω των 25 ετών, ήταν άνεργοι τον μήνα Μάιο, ενώ η συνολική ανεργία ανήλθε στο 12,2%. Η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικής ανεργίας, καθώς στις ηλικίες κάτω των 25 ετών ξεπερνά το 50%.

http://www.cnbc.com/100906833

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: