Χριστόφιας-Αναστασιάδης “σκοτώνονται” ενώ ο λαός της Κύπρου οδηγείται σε φτώχεια – εξαθλίωση




Ενώ η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν μία εκ των δυσκολοτέρων στιγμών στην ιστορία, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, συνεχίζουν μία ανούσια αντιπαράθεση αναφορικά με τις ευθύνες για την οικονομική τραγωδία του τόπου. Γεγονός είναι ότι η οικονομική κρίση ξεκίνησε επί προέδρίας του κ. Χριστόφια, και συνεχίζεται επί προεδρίας του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος και ολοκλήρωσε την καταστροφή της οικονομίας αποδεχόμενος το “κούρεμα”.

Σε νέα γραπτή δήλωση του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι κατανοούμε τη δυσκολία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ να υπερασπιστούν μια πλήρως αποτυχημένη διακυβέρνηση που συσσώρευσε στη χώρα και το λαό μας πρωτοφανή οικονομικά δεινά.
 
 Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι “μπροστά σε αυτή την αδυναμία επιστρατεύουν πρακτικές και καταφεύγουν σε επιχειρήματα για να εξιλεωθούν για το καταστροφικό παρελθόν τους. Η κοινωνία γνωρίζει”.
 
“Κανείς δεν τους φιμώνει, απλώς ζητάμε να μην προκαλούν και άλλο το δημόσιο αίσθημα. Οι αστειότητες και τα κλαψουρίσματα περί κυνηγημένου ΑΚΕΛ και έλλειψης δημοκρατίας, μόνο θυμηδία προκαλούν”.
 
Καταλήγει δε αναφέροντας ότι, Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραμένουν προσηλωμένοι στη διάσωση και ανοικοδόμηση της χώρας “έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε”.

Χριστόφιας: Να τερματιστεί η φίμωση

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου ανέφερε ότι ειδικά τέτοιες μέρες που ζωντανεύουν οι μνήμες του δίδυμου εγκλήματος του 1974, “ακριβώς θα ήταν φρονιμότερο ορισμένοι να μην λένε πολλά”, προσθέτοντας ότι η “φασιστική νοοτροπία” της φίμωσης θα πρέπει να τερματιστεί.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Χριστόφιας σημειώνει ότι εκφώνησε σήμερα επιμνημόσυνο λόγο, τιμώντας τη μνήμη θύματος του πραξικοπήματος της ΕΟΚΑ Β` που έπεσε στις μάχες της Αρχιεπισκοπής και απαντά σε σχετική γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

“Λένε τοις φρονίμοις ολίγα. Άλλο αυτό και άλλο η φίμωση. Αυτή η φασιστική νοοτροπία πρέπει να τερματιστεί. Στη διάρκεια της θητείας μας αντισταθήκαμε και στους εντός και στους εκτός που προσπαθούσαν να μας φιμώσουν. Εμείς υπερασπιστήκαμε στη διάρκεια της θητείας μας την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της πατρίδας μας. Δεν ξεπουλήσαμε τίποτε εν μια νυχτί στο όνομα της αποτροπής της χρεοκοπίας. Οπότε, ακριβώς, τοις φρονίμοις ολίγα”,  αναφέρει.

Προηγήθηκε γραπτή δήλωση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, όπου ανέφερε πως εάν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την τραγική διακυβέρνηση του που οδήγησε τον τόπο στις οδυνηρές, αδιέξοδες και εκβιαστικές αποφάσεις του Μαρτίου, θα σιωπούσε.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται σε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Χριστόφια σε μνημόσυνο πεσόντος κατά το πραξικόπημα στην Πάφο για “καταστροφικές συνέπειες που επέφερε η συμφωνία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και Eurogroup το Μάρτιο στην οικονομία”.

“Η απάντηση στον κ. Χριστόφια είναι απλή: Εάν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την τραγική διακυβέρνηση του που οδήγησε τον τόπο στις οδυνηρές, αδιέξοδες και εκβιαστικές αποφάσεις του Μαρτίου, θα σιωπούσε. Εάν διαχειριζόταν την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν θα ήμασταν στην κατάσταση που βρεθήκαμε στις 15 Μαρτίου, μόλις 15 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη”, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Προσθέτει ότι “είχε όλο το χρόνο ο κ. Χριστόφιας να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο Μνημόνιο, αν ήθελε, ή να πάρει αποφασιστικά μέτρα για διάσωση της οικονομίας”. “Ούτε το ένα έπραξε ούτε το άλλο, αφήνοντας τη χώρα να οδηγηθεί στα όρια της χρεοκοπίας. Συνεπώς, τοις φρονίμοις ολίγα και για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για το ΑΚΕΛ. Ο λαός και κρίση διαθέτει και μνήμη”, αναφέρει.

Επίσης, αναφορικά με τις αναφορές του κ. Χριστόφια για λανθασμένες προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη να αποσύρει δικές του προτάσεις από τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και να διορίσει διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι “ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και μπορεί να καταθέσει εκεί τις προσωπικές του απόψεις, όταν θα ληφθούν συλλογικά οι αποφάσεις”.

Πηγή: Επίσημες ανακοινώσεις Προεδρικού, ομιλία Δημ. Χριστόφια, philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: