NY Times: Κύμα αντιδράσεων τυλίγει την Ελλάδα




Έμοιαζε πολύ καλό για να είναι αληθινό, γράφει η Liz Alderman σε ανταπόκριση της για τους NEW YORK TIMES, με τίτλο «Wave of Protests Engulfs Greece», αναφερόμενη στη σχετική σταθερότητα που επέστρεψε για διάστημα λίγων μηνών στην Ελλάδα ενώ λίγο πριν κυριαρχούσε ο φόβος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Η κίνηση, όμως, στην οποία προέβη ο Αντώνης Σαμαράς την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον των – μέχρι τότε στο απυρόβλητο – δημοσίων υπαλλήλων κινδυνεύει να τα καταστρέψει όλα.

Τη Δευτέρα, η Ελλάδα αντιμετώπισε την πιο σοβαρή πολιτική κρίση μετά την ανάληψη εξουσίας από τον κ. Σαμαρά. Μετά την απόφαση παύσης λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ., η οποία ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, η κυβέρνηση συνεργασίας μετά βίας κατάφερε να διατηρήσει τη στοιχειώδη συνοχή της. Άσχετα με το αν η κυβέρνηση διαλυθεί και η χώρα εισέλθει σε εκλογές ή όχι, οι τελευταίες πολύ αρνητικές εξελίξεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια παραμένει πάντα υπαρκτή απειλή για τη χώρα, παρά την όποια ρητορική και αφήγηση εξιστορείται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και προς τις αγορές, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Σαμαράς κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι είχαν την επιθυμία να αντιστρέψουν μιαν απόφαση που πολλοί θεώρησαν δείγμα αυταρχισμού, σχεδιασμένη αποκλειστικά για να ικανοποιήσει τους δανειστές της χώρας. Την ίδια ώρα, το ΣτΕ αποφάσιζε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έδρασε στα πλαίσια της νομιμότητας, στο πλαίσιο της δέσμευσης που αφορά την απόλυση συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ότι δεν ήταν στα ίδια πλαίσια η απότομη διακοπή λειτουργιάς του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η εν λόγω απόφαση αποσυμπίεσε κάπως την τεταμένη ατμόσφαιρα και εξαγόρασε λίγο χρόνο για τον κ. Σαμαρά, καθώς και οι άλλοι δύο αρχηγοί δήλωσαν ότι επιθυμούν μια εκ νέου συνάντηση, πιθανώς την Τετάρτη, για να υπάρξει ένας συμβιβασμός σε σχέση με το νέο σχήμα, υπό το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει προσωρινά η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως ενώ η αρχική συζήτηση αφορά την Ε.Ρ.Τ., στην ουσία αυτό που είναι σημαντικό είναι η κυβέρνηση συνεργασίας να λειτουργεί πραγματικά στη βάση της συνεργασίας, και όχι απλά η ΝΔ να ανέχεται τους εταίρους της, ενώ ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συγκέντρωσε εχθές, Δευτέρα, χιλιάδες πολιτών στην πλατεία Συντάγματος για ν αποκηρύξει την πολιτική του κ. Σαμαρά.

Ο Simon Tilford, του Center for European Reform με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η ιδέα ότι η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση μοιάζει κάπως αυτάρεσκη και αντανακλά την ετοιμότητα να αγνοηθούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτές τις προκλήσεις μοιάζει να θέλει να αντιμετωπίσει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας του σε διεθνές επίπεδο. Ο Υπoυργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, ο οποίος ήταν παρών στις συζητήσεις της Δευτέρας, δήλωσε, εξάλλου, ότι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η συνέχιση των δραστικών μεταρρυθμίσεων. Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο κ. Σαμαράς έχει κερδίσει τη συμπάθεια και εύνοια των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και της κ. Merkel, που του τηλεφώνησε την Κυριακή για να στηρίξει την πορεία του.

Εντούτοις, διαφορετική είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του, όπου τόσο οι κυβερνητικοί εταίροι του, όσο και τα συνδικάτα, αλλά και ο απλός κόσμος θεωρούν ότι λειτουργεί με τρόπο μονομερή. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι έχει εντείνει τη χρήση διαταγμάτων για να επιβάλει αλλαγές στις οποίες αντιτίθενται τα άλλα κόμματα, αλλά και τα συνδικάτα της χώρας, ενώ μόλις ένα μήνα πριν προέβη στο μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, ακριβώς όπως έκανε και με τους εργαζομένους στο αθηναϊκό μετρό και τους ναυτεργάτες. Η συγκεκριμένη, όμως, κίνηση για τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ., η οποία ουσιαστικά είναι και η μόνη που οδήγησε σε πραγματικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, εδώ και παραπάνω από τρία χρόνια που η χώρα έχει λάβει χρηματική βοήθεια στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, είναι εκείνη που για τον κ. Σαμαρά σημαίνει ανάληψη υψηλού ρίσκου.

Για τους πολέμιους του ισοδυναμεί με πράξη σχεδόν αυταρχική, καθώς η απόφαση δεν ελήφθη στο πλαίσιο συναίνεση. Είναι αλήθεια πως πολλοί Έλληνες δεν νιώθουν ακριβώς ταύτιση με την Ε.Ρ.Τ., που έχει τη φήμη ότι μεταξύ των εργαζομένων της πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τοποθετηθεί μέσω πελατειακών σχέσεων και οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθούς πολύ υψηλότερους από αυτόν του μέσου Έλληνα. Όμως, η ίδια μερίδα Ελλήνων εκφράζει την ανησυχία της σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Σαμαράς παρακάμπτει τις δημοκρατικές διαδικασίες για να επιβάλει μονομερώς τη διακοπή λειτουργίας της.

Η γενικότερη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ε.Ρ.Τ. είναι εκείνη που δεν επέτρεψε τη δημιουργία κάποιας μαζικότερης κινητοποίησης. Ο κ. Σαμαράς, προετοιμαζόμενος για τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εξωθήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, γεγονός που θα έθετε εκ νέου αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Στην κατεύθυνση της συνέχισης της σταθερότητας κινείται και η επιθυμία του κ. Schaeuble να επισκεφτεί την Ελλάδα, όπως ο ίδιος την εξέφρασε, ενώ ο κ. Tilford θεωρεί ξεκάθαρα τα κίνητρα και της κ. Merkel για σταθερότητα στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών στη Γερμανία.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι αν τελικά ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να προβεί σε εκλογές, ο λόγος θα είναι η επιθυμία του να ρευστοποιήσει την όλο αυξανόμενη δύναμη του απέναντι στα εργατικά συνδικάτα και να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ο κ. Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τονίζει ότι ο κ. Σαμαράς χρειάζεται ανανέωση της νομιμοποίησης του για να προβεί σε νέες ριζικές μεταρρυθμίσεις και στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, κάτι που του εξασφαλίζει η ανανέωση της ψήφου και ότι ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αιφνιδιάσει τα συνδικάτα, ώστε να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Αξιωματούχος που πρόσκειται στον Κ. Σαμαρά και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την «νομιμοποίηση» της Ελλάδας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και ότι προκειμένου να περάσουν νέοι νόμοι, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι νόμοι θα τηρούνται.

http://www.nytimes.com/2013/06/18/world/europe/wave-of-protests-engulfs-greece.html?pagewanted=all&_r=0

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: