CSM: Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποδεικνύει τη δημιουργία μίας ΕΕ δύο ταχυτήτων




Η CHRISTIAN SCIENCE MONITOR υποστηρίζει, ότι παρά τις διαψεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, η ΕΕ μεταμορφώνεται σε μία ένωση δύο ταχυτήτων (“Is a two-track Europe already here?”). Ως απόδειξη, η συντάκτρια Sara Miller Llana αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ από την ελληνική κυβέρνηση, που το συγκρίνει με το σχέδιο αναδόμησης του παλατιού του Βασιλιά Φρειδερίκου στο Βερολίνο.

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να ‘ξαναζήσει’ την χαμένη ιστορία του 20 αι. με ένα θετικό τρόπο, οι Έλληνες βιώνουν την ηχώ αυτής της περιόδου με αρνητικό τρόπο: είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κλείνει η ΕΡΤ.

Στο κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρεται και άλλο άρθρο της εφ (“Without Warning, Greece Shutters its Public Broadcaster”) που κάνει μια επισκόπηση του ιστορικού της ΕΡΤ, του ρόλου της για τον ελληνισμό εντός και εκτός Ελλάδας και σημειώνει την παρουσία εκλεκτών Ελλήνων που εργάστηκαν στην ΕΡΤ όπως ο Μ. Χατζηδάκης.

Σημειώνεται επίσης ο νεποτισμός που επικρατούσε, μια κατάσταση που κανένα πολιτικό κόμμα ωστόσο δεν επιχείρησε να αλλάξει (αναφέρεται η αντίθετη στάση του Σ. Κεδίκογλου όταν η ΝΔ ήταν στην Αντιπολίτευση) και οι διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων, των οποίων τα ταμεία θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Η ανταποκρίτρια, Ν. Αποστόλου, παραθέτει τις απόψεις Καθηγητών Πανεπιστημίων.

http://www.csmonitor.com/World/Global-News/2013/0613/Is-a-two-track-Europe-already-here

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/0612/Without-warning-Greece-shutters-its-public-broadcaster

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Στη συμβιβαστική στάση του ΠΘ Α. Σαμαρά ”) σε σχέση με την ΕΡΤ, αναφέρεται δημοσίευμα του BBC (“ERT Closure: Greek PM Antonis Samaras Offers Concession”).

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε την λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα με ένα μικρό αριθμό εργαζομένων για την παραγωγή ειδήσεων και ειδησεογραφικών προγραμμάτων, έως την έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα που θα τον αντικαταστήσει. Ο κος Σαμαράς έχει δεχθεί δριμεία κριτική για το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ και η διαλλακτική στάση οφείλεται στην πίεση που δέχεται από τους εταίρους του στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αντίδραση της EBU που χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως ‘αντιδημοκρατικό’ και ‘μη επαγγελματικό’ και στην διαμαρτυρία 51 Ευρωπαίων γενικών δ/ντων αντίστοιχων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22917171

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: