Υπόσχεση Ομπάμα για σύλληψη του Σνόουντεν




Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα “νόμιμα μέσα” για να συλλάβουν τον Εντουαρντ Σνόουντεν. “Ακολουθούμε όλες τις νομικές οδούς και συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες για να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούμε τον νόμο”, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, που είναι διαπιστευμένοι στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός ηγέτης ενημερώνεται συνέχεια από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την εξέλιξη της υπόθεσης του πρώην συμβούλου της CIA, που κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και έφθασε την Κυριακή στη Μόσχα προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιφορτισθεί με την υπόθεση αυτή, ενώ οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να εκδώσει τον Σνόουντεν προκειμένου να μην διαφύγει σε άλλη χώρα, όπως στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει άσυλο.

Αν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές ο Σνόουντεν κινδυνεύει με κάθειρξη 30 ετών για τις αποκαλύψεις του που αφορούν τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι χώρες στις οποίες ο Σνόουντεν επέλεξε να ζητήσει προστασία εφαρμόζουν το αντίθετο από όσα ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει, δηλαδή τη διαφάνεια, την ελευθερία του Τύπου και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων.

“Αν το πάθος του εδώ είναι για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία στο Διαδίκτυο, οι προστάτες που επέλεξε εφαρμόζουν το αντίθετο”, τόνισε ο κ. Κάρνεϊ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Πάτρικ Βέντρελ εξέφρασε τη “βαθιά απογοήτευση” της χώρας στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Επίθεση σε Κίνα και Χόνγκ Κόνγκ

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση να επιτραπεί στον Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, να φύγει από το Χονγκ Κονγκ “αναμφίβολα” επηρεάζει αρνητικά τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Επικρίνοντας έντονα το Πεκίνο, ο Κάρνεϊ τόνισε πως ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει πως πρόκειται για μια τεχνική απόφαση που έλαβε κάποιος υπεύθυνος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ.

“Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ σε ενημέρωση του Τύπου.

“Οι Κινέζοι επιμένουν στην ανάγκη οικοδόμησης σχέσης κοινής εμπιστοσύνης” μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε στη δήλωσή του, δεκαπέντε ημέρες μετά την άτυπη σύνοδο ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπαμα και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια.

“Καθυστέρησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες αυτές. Αν δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους ώστε να σέβονται τις νομικές τους υποχρεώσεις στο θέμα της έκδοσης υποδίκων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό τους το λέμε ευθέως”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Πηγή: Ανακοινώσεις Λευκού Οίκου και Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Reuters, AFP, Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – Photo: White House

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: