“Τρομοκράτες” οι διαδηλωτές δηλώνει ο Ερντογάν που αναχώρησε για επίσκεψη σε χώρες της Βορείου Αφρικής




Μαινόμενος και μετά την καταδίκη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο προωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι οι διαδηλωτές, που όπως είπε, υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία». Η απάντησή που έδωσε για με τις μαζικές διαμαρτυρίες που εκτυλίσσονται από την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, χαρακτηρίστηκε προκλητική και απαράδεκτη.

Μάλιστα, για να δείξει ότι δεν φοβάται τους διαδηλωτές και ότι τους αγνοεί, ο κ. Ερντογάν ξεκίνησε τετραήμερη επίσκεψη σε χώρες της Βορείου Αφρικής.

Οπως είναι γνωστό, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για ένα νέο σχέδιο ανοικοδόμησης κτιρίων σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία για την καταστολή του πλήθους και τις αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν – όπως τις χαρακτήρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και ξένες χώρες και οργανισμοί.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν και τη Δευτέρα τις συγκεντρώσεις τους, ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολής. Ομάδες αριστερών είχαν σηκώσει κοκκινόμαυρα πανό καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί και φωνάζοντας ότι «ότι κι αν γίνει δεν υπάρχει επιστροφή». Στην Άγκυρα οι αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις νεαρών χρησιμοποιώντας κάνουλες νερού και δακρυγόνα.

Σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Ερντογάν απέρριψε τις διαμαρτυρίες λέγοντας ότι αποτελούν το έργο των εχθρών του, οι οποίοι ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την επιτυχία του κόμματός του, το οποίο έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογές. «Αυτές είναι διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», είπε.

Το πρακτορείο Reuters ανάφερε ότι οι αναταραχές προκάλεσαν επίσης βαρύ πλήγμα στην τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες είχαν ανθίσει υπό την πρωθυπουργία του κ. Ερντογάν. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10 τοις εκατό και η λίρα έπεσε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ανησυχούμε από τις αναφορές που έρχονται για χρήση υπερβολικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένει από τις τουρκικές αρχές να κάνουν έρευνα και ανακρίσεις για την αστυνομική βία.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ένας 22χρονος άνδρας εξέπνευσε την Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στην διάρκεια διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας.

“Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (…) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί”, μετέδωσε το δίκτυο επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν την ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το BBC, επικαλούμεο ιατρικές πηγές μετέδωσε ότι έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές.

Στο Μαρόκο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε από το Ραμπάτ του Μαρόκου ότι η κατάσταση στη χώρα του “εξομαλύνεται”.

“Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται (…). Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου (στο Μάγρεμπ) τα προβλήματα θα ρυθμιστούν”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις διαδηλώσεις. “Στην αρχή, το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές”, σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις συμβιβαστικές δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος: “Δεν ξέρω τι είπε ο πρόεδρος, όμως για μένα η δημοκρατία προέρχεται από τις κάλπες”, είπε.

Νωρίτερα, ο Γκιουλ είχε δηλώσει ότι “η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να νικήσεις στις εκλογές” και χαρακτήρισε “απόλυτα φυσικό” να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις οι ειρηνικοί διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις πάντως συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Το απόγευμα η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με δακρυγόνα τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο. Την ίδια ώρα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταξίμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ταγίπ παραιτήσου!”

Στην Άγκυρα, στην πλατεία Κιζιλάι, όπου συγκεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν μια διαδήλωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως μαθητών και φοιτητών.

Photo by State Department

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: