Τριγμοί στην Ελληνική Κυβέρνηση με φόντο την ΕΡΤ




Αθήνα: Αναταράξεις προκαλεί στην Κυβέρνηση της Ελλάδας, η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τα δύο άλλα κόμματα που απαρτίζουν την Κυβέρνηση της χώρας, δεν υιοθετούν την απόφαση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι από τον διεθνή παράγοντα, ακόμα και για κατάρρευση της Κυβέρνησης εξαιτίας της κατάστασης αυτής.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προέβη το απόγευμα στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη θέση του. Καταργείται μια εστία αδιαφάνειας και σπατάλης, κάτι που ενοχλεί όσους θέλουν να διατηρηθεί η αδιαφάνεια και η σπατάλη».

«Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία τους. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες. Με το νόμο που σήμερα προτείνουμε μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που κάνουμε είναι τολμηρό. Δεν ξέρω αν είναι τολμηρό ή αυτονόητο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, να πάψουμε, δηλαδή, να σκεπάζουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε επιτέλους να τα λύνουμε» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, μίλησε για «συνδικαλιστές της δημοσιογραφίας» που δεν θέλουν να μάθει ο κόσμος ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι προσωρινό.

«Έφτασαν στο σημείο» είπε «να φιμώνουν, να απαγορεύουν να εμφανιστεί ακόμα και στο ραδιόφωνο κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που κατά την άποψη μας προσπαθεί να εκφράσει την άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου που γνωρίζει το πρόβλημα. Κι αν είναι δυνατόν ‘κόβουν’ στον αέρα και απαγορεύουν τις ανακοινώσεις μας την ώρα που την ίδια στιγμή δίνουν ειδική άδεια εκπομπής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβερνητική απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για «γενναία απόφαση».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να λάβουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τις αποζημιώσεις τους το συντομότερο δυνατό και για να ολοκληρωθεί γρήγορα και ομαλά η μετάβαση στον νέο φορέα προκειμένου να δημιουργηθεί ένας οργανισμός «πολύ πιο αποτελεσματικός από ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα».

Δεν υπόγραψε ο Μ.Χρυσοχοΐδης

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, διαχώρισε την στάση του και δεν υπέγραψε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς «περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου», ώστε να ακυρωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στην πρόταση νόμου έχουν ήδη βάλει τις υπογραφές τους οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Ζητούν συνάντηση με τον Σαμαρά

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ζήτησαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΔΗΜΑΡ, δήλωσαν ότι «κανείς δεν θέλει να διαταραχθεί η πορεία της χώρας», με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισαν όμως ότι υπάρχει εμφανές πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης και ζήτησαν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Καταγγελίες για ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη

Αστυνομικοί με τη συνοδεία ΜΑΤ υποχρέωσαν τους εργαζόμενους στην ΕΤ 3, στη Θεσσαλονίκη, να εκκενώσουν τους χώρους εργασίας τους, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Παράλληλα, η ΠΟΕΣΥ καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, «να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις και να επιτραπεί στους συναδέλφους να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς».

Η Ομοσπονδία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «δεν θα ανεχθεί ανάλογη μεθόδευση στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αθήνα, τις οποίες περιφρουρούν οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση και οι απεργιακές επιτροπές».

Μήνυμα Χριστόφια σε Σαμαρά

Μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά απέστειλε το απόγευμα και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σχετικά με το μείζον θέμα της επίμαχης απόφασης.

Το μήνυμα του κ. Χριστόφια είναι το ακόλουθο:

«Απευθύνω τους θερμούς χαιρετισμούς και την αγάπη μου. Υποχρεώνομαι να απευθύνω σε εσάς λίγα λόγια στα οποία με εξωθεί το άκουσμα της θλιβερής είδησης για το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Κατανοώ ποια είναι η πηγή που υποχρεώνει την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει μια τέτοια σκληρή απόφαση, την οποία ωστόσο θεωρώ καίριο πλήγμα στην αντικειμενική πληροφόρηση αλλά και την παραγωγή ποιοτικών προγραμμάτων που αφορούν ολόκληρο τον ελληνισμό. Ως τακτικός τηλεθεατής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης εκτιμώ ότι η πράξη στην οποία υποχρεωθήκατε να προβείτε αποτελεί καίριο πλήγμα στη δημοκρατία και το δημοκρατικό διάλογο. Η ΕΡΤ με όλα τα κενά και τις παραλείψεις της ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αντικειμενικής ενημέρωσης, υπεράσπισης των εθνικών και κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού, του κυπριακού λαού και γενικότερα του ελληνισμού. Αυτή είναι η άποψη μου ως ενεργού πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ένεκα της φιλίας και της μακροχρόνιας στενής συνεργασίας μας, παίρνω το θάρρος να σας διαβιβάσω».

Δορυφορικό κανάλι από την EBU

Στο μεταξύ, το πρωί η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU) παραχώρησε δορυφορικό κανάλι στην ΕΡΤ για να συνεχίζει τη μετάδοση των προγραμμάτων της, μετά την ετσιθελική διακοπή τους από άνδρες των ΜΑΤ ψες, βάση απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης. Ήδη η εκπομπή της ΕΡΤ επανήλθε στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ώρα με την ώρα διογκώνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, αξιοποιώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία ανακοίνωσε λίγες ώρες νωρίτερα και με βάση την οποία ένας υπουργός μπορεί με μια απλή απόφαση να κλείσει ή να συγχωνεύσει δημόσιους οργανισμούς και φορείς. 

Πάντως σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, που με τις χθεσινές του δηλώσεις έριξε λάδι στη φωτιά, επανήλθε διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ώς τα τέλη Αυγούστου 

Σε γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο και να συνεχίσουν την μετάδοση της ροής του προγράμματος αρνούμενοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες» και να σβήσει το σήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όπως είχε προαναγγείλει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Από το πρωί έχει ξεκινήσει η διαρκής απεργιακή κινητοποίηση των δημισογράφων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την ΄Γραμματεία Τύπου και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γιώργος Σαββίδης, από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι στα μέσα αυτά, κατήλθαν σε 24ωρη απεργία.

Πρόσθεσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει το διάταγμα για κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Πρόκειται», είπε, «για ένα κατάπτυστο παλιοχάρτι που θέλει να φιμώσει την Ελληνική Δημοκρατία».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις εφημερίδες θα αρχίσουν από αύριο.

Εξάλλου οι οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει για αύριο 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου έχει συρρεύσει από ψες πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις και των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί έξω από όλα τα γραφεία που διατηρεί η ΕΡΤ σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ραδιομεγάρου και των στούντιο στην οδό Μουρούζη στο κέντρο της Αθήνας.

Η ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε ψες σε διακοπή της μετάδοσης του σήματος των καναλιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασηςης. Στη συχνότητα των καναλιών υπάρχει από τις 11:15 το βράδυ «μαύρο»…

Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 το βράδυ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο «902» αναμετέδιδε απευθείας, για κάποια ώρα, το αναλογικό σήμα της ΕΡΤ, μετά το κλείσιμο των πομπών. Η μετάδοση όμως σταμάτησε λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα.

Μετά τη διακοπή του σήματος, κόσμος συνέχιζε να συρρέει έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όπου από το απόγευμα ήταν συγκεντρωμένοι πολλές εκατοντάδες κόσμου, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, πολιτικών, καλλιτεχνών και όσων αντιδρούν στην απόφαση.

Έως τα μεσάνυχτα, ο συγκεντρωμένος κόσμος έφτανε σχεδόν έως την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Κλειστά παρέμεναν και τα δύο ρεύματα της Μεσογείων.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκονταν από το απόγευμα έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το στούντιο στη Μουρούζη, καθώς και σε όλα τα γραφεία της ΕΡΤ ανά την επικράτεια. Από αργά βράδυ ΜΑΤ υπήρχαν και στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, μετά τις 11:00 ολοένα και περισσότερος κόσμος μαζευόταν στην Λεωφόρο Στρατού, μπροστά στα γραφεία της ΕΤ-3, διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, πλήθος κόσμου έξω από το ραδιομέγαρο

«Για μείζον κυβερνητικό πραξικόπημα» έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και δήλωναν πως «με κάθε τρόπο η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή».

Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στην ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, να κρατήσουν «με κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή».

«Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ ΑΕ μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ ΑΕ» προανήγγειλε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η αντίδραση των κομμάτων

Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ εξέφρασαν όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ θα συναντηθεί την Τετάρτη διαδοχικά με τον Φώτη Κουβέλη και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο κτίριο της ΕΡΤ βρέθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για πραξικόπημα το οποίο στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο, από τον οποίο θα ζητήσει να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Η ΕΡΤ δεν πρόκειται να κλείσει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος ανακοίνωσε στάση εργασίας, που αποφάσισαν από κοινού ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «λουκέτο στη δημόσια ενημέρωση, που πετά χιλιάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ στο δρόμο». Συμπλήρωσε ότι προφανώς πρόκειται για «συνέχεια του δόγματος ‘νόμος και τάξη’, που οδηγεί στα χέρια ιδιωτών ολοένα περισσότερο την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους χιλιάδες εργαζομένους της ΕΡΤ.

Να μην κλείσει η ΕΡΤ ζητά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση – Επιστολή της EBU στον Σαμαρά

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) καλεί την κυβέρνηση Σαμαρά να ακυρώσει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της EBU Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια Ίνγκριντ Ντελτάρ ζητούν με επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά την άμεση ανάκληση της απόφασης.

«Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών» υπογραμμίζει η EBU.

Παρόλο που αναγνωρίζουμες την ανάγκη να γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό, τα δημόσια δίκτυα είναι πιο σημαντικά από ποτέ σε περιόδους εθνικών δυσκολιών, τονίζει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

Το ζήτημα άπτεται της «γενικότερης εξυγίανσης»

H Koμισιόν «δεν ζήτησε, αλλά ούτε και αμφισβητεί» το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως μέρος του πακέτου μέτρων για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αλλά ούτε και το αμφισβητεί, όπως υπογράμμισε ο Όλι Ρεν.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, ο επίτροπος ανέφερε πως «η Κομισιόν δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε και αμφισβητεί την αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τον δημόσιο τομέα».

Η απόφαση των ελληνικών αρχών, τόνισε ο Ρεν «πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο των γενικότερων και ευρύτερων προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα».

Στάση εργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, πραγματοποίησαν πεντάλεπτη στάση εργασίας. Σήμερα η Ένωση Συντακτών Κύπρου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία.

Η ανακοίνωση-σοκ για το άμεσο κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης και την απόλυση 2.600 εργαζομένων «ανέβηκε» επίσης στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας.

Η ΠΟΕΣΥ κάνει λόγο για εύκολη θυσία της ΕΡΤ προκειμένου να υλοποιηθούν οι όροι που θέτουν τα μνημόνια και τόνισε ότι θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ δεν αφήνει μόνο στο δρόμο τους περίπου 2.700 εργαζομένους της αλλά αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία.

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, αναφέρεται, στην ανακοίνωσή της, σε πραξικοπηματική απόφαση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποφάσισε «τον ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και καλεί συνδικάτα και εργαζομένους ν` αντιδράσουν για να σταματήσουν τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν όλους τους δημόσιους

Η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου

Με μια σύντομη ανακοίνωση, μόλις λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει στους υπουργούς δικαίωμα να κλείνουν ή να συγχωνεύουν με μια απόφαση φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης, «σκάνδαλο» που κανείς δεν τολμά να αγγίξει, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός κάνει θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση και ν` αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα.

Ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει περί τα 300 εκατομμύρια το χρόνο για την ΕΡΤ, καθώς έχει επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι η τηλεθέασή της δεν είναι μεγάλη. Στιγμάτισε επίσης την ύπαρξη ιδιωτικών παραγωγών και εξωτερικών μεταδόσεων, τη λειτουργία δεκάδων τοπικών σταθμών που αναμεταδίδουν το κεντρικό πρόγραμμα, την έκδοση περιοδικού χωρίς αναγνώστες, όπως είπε.

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι κλείνει η ΕΡΤ μετά το πέρας της σημερινής μετάδοσης και ότι στη θέση της θα δημιουργηθεί νέος «σύγχρονος, δημόσιος, αλλά όχι κρατικός κομματικό ελεγχόμενος, Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης».

Ανέφερε ότι όλο το προσωπικό που θα απολυθεί -και ξεπερνά τους 2.500 ανθρώπους- θα αποζημιωθεί κανονικά και ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να λειτουργήσει το γρηγορότερο δυνατό ο επόμενος φορέας, στον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας όσοι από τους νυν εργαζόμενους της ΕΡΤ το επιθυμούν μέσα από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ που θα ακολουθηθούν. Μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το τέλος για την ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων. Στο προαύλιο της ΕΡΤ έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Τύπου, του αθλητισμού, καθώς μέσα από την ΕΡΤ μεταδίδονται αγώνες από όλα τα αθλήματα, και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε διαρκή συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα και να ενημερώσουν το κοινό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός δίαυλος τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής επικοινωνίας με τους Έλληνες της διασποράς. Όπως υπογράμμιζαν το τέλος που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για την ΕΡΤ δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ το χρόνο και μέρος αυτού ουσιαστικά απορροφάται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πριν την ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος και ως Υπουργός Επικρατείας έβαλε την απαραίτητη υπογραφή για το κλείσιμο της ΕΡΤ, την διαφωνία τους με την προοπτική να κλείσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είχαν εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο και το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Και μετά οι νέες διαβεβαιώσεις…

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Σίμος Κεδίκογλου επανήλθε σήμερα λέγοντας ότι υπάρχει δέσμευση ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ώς τα τέλη Αυγούστου. Υποστήριξε, επίσης, ότι στον νέο φορέα θα προσληφθούν περίπου 1.200 άτομα.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση της ΕΡΤ.

«Δεν κλείνει η ΕΡΤ. Κλείνει ένα στραβό οικοδόμημα, με στραβά θεμέλια που δεν υπήρχε περίπτωση να διορθωθεί εν λειτουργία και άμεσα δημιουργείται εξαρχής ένας σωστός, σύγχρονος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» είπε.

Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Πηγές: philenews, news.in.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: