Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ καλεί τη Μόσχα: Υπάρχει μια “σαφής νομική βάση” που επιτρέπει στη Ρωσία να απελάσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν




Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι “υπάρχει μια σαφής νομική βάση” για να απελαθεί απο τη Μόσχα ο Αμερικανός υπήκοος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας NSA, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Κέιτλιν Χάιντεν, δήλωσε ότι “αν και δεν υπάρχει διμερής συμφωνία έκδοσης (καταζητουμένων) μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, εντούτοις υπάρχει μια σαφής νομική βάση, για να απελαθεί από την Ρωσία ο Σνόουντεν”.

Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση από τη ρωσική κυβέρνηση ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να τον απελάσει στις ΗΠΑ. Αλλωστε, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που έκανε τις ανακοινώσεις δεν άφησε πολλές ελπίδες στους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος, αν του ζητηθεί, να εξετάσει, όπως και ο Ισημερινός, τη δυνατότητα χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος θα καταδικαστεί για κατσκοπεία εάν ποτέ εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν έχουμε λάβει επίσημη αίτηση, αλλά αν αυτό συμβεί, θα το εξετάσουμε», είπε ο Μαδούρο μετά από την συνέντευξη Τύπου στο Πορτ ε Πρενς της Αϊτής με τον ομόλογό του, Μισέλ Μαρτελί, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας.

«Ο Σνόουντεν θα πρέπει να λάβει παγκόσμια βοήθεια για τις πληροφορίες που αποκάλυψε. (…) Τι θα συνέβαινε αν ο κόσμος μάθαινε ότι η Βενεζουέλα έκανε κατασκοπεία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει, ότι ο 29χρονος αμερικανός, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 30 ετών στη χώρα του για τις αποκαλύψεις που έκανε για το πρόγραμμα κατασκοπείας από την NSA, είναι ακόμη στην περιοχή διέλευσης στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Πούτιν: Δεν θα εκδώσουμε τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ
Εντελώς «απροσδόκητη» χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν την άφιξη στο αεροδρόμιο της Μόσχας, του Eντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο μετά τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ η άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα και η παραμονή του μέχρι στιγμής στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον που ζητά την παράδοσή του Σνόουντεν στις αμερικανικές αρχές ως καταζητούμενου για κατασκοπεία.
Ωστόσο ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν κατηγορηματικός σε αυτό το αίτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ. «Μπορούμε να εκδώσουμε ξένους πολίτες μόνο στις χώρες εκείνες με τις οποίες έχουμε υπογράψει την διεθνή συμφωνία» είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Φινλανδία. «Ολες οι κατηγορίες (των ΗΠΑ) όσον αφορά την Ρωσία αποτελούν παραλήρημα και ανοησίες”, σημείωσε.
Ο Πούτιν είχε σημειώσει προηγουμένως κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο και είχε υπογραμμίσει ότι όσο πιο γρήγορα ο Σνόουντεν επιλέξει έναν προορισμό, “τόσο το καλύτερο θα είναι” για την Ρωσία και για τον ίδιο.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Πούτιν, ο Λευκός Οίκος κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να απελάσει τον Σνόουντεν «χωρίς καμμία καθυστέρηση», υποστηρίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση διαθέτει μια «καθαρή νομική βάση» για την έκδοση του πρώην συνεργάτη της NSA.
Η νομική βάση για την έκδοσή του Σνόουντεν είναι το στάτους των ταξιδιωτικών εγγράφων του καθώς και οι κατηγορίες για κατασκοπεια που αντιμετωπίζει, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν. «Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να εκδόσει τον Σνόουντεν χωρίς καθυστέρηση, χτίζοντας πάνω στην ισχυρή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας που αναπτύξαμε μετά την βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε νωρίτερα καλέσει τη Ρωσία να δείξει “σύνεση” και να παραδώσει τον Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιζητεί την αντιπαράθεση με την Ρωσία πάνω στο θέμα αυτό.
Ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, υπογράμμισε ότι η παράδοση του πρώην συμβούλου της NSA είναι θέμα σεβασμού του νόμου. «Καλώ απλώς να δείξουμε ηρεμία και σύνεση σε μια στιγμή που δεν χρειάζεται να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση σε ένα θέμα τόσο βασικό και φυσιολογικό όπως αυτό, ειλικρινά» δήλωσε. «Δεν επιζητούμε την αντιπαράθεση, δεν δίνουμε εντολές σε κανέναν, μεταφέρουμε απλώς αιτήματα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν γίνεται να είναι πιο φυσιολογική» επέμεινε ο Κέρι.
Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει επτά άτομα που ζητούσε η Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια «χωρίς δράματα ή εχθρότητες, χωρίς να το ψειρίσουν». Και αναγνώρισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχε «τεχνικά» δίκιο όσον αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ομως, συνέχισε, «ελπίζουμε ότι ως κυρίαρχο κράτος, η Ρωσία δεν θα θεωρούσε ότι είναι προς το συμφέρον της να πάρει το μέρος ενός ατόμου που κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο σε μια άλλη χώρα».
Ο Σνόουντεν, ο οποίος είχε καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαΐου, φέρεται ότι αναχώρησε από εκεί την Κυριακή για να μεταβεί στην Μόσχα. Ωστόσο έκτοτε δεν είναι γνωστό που βρίσκεται. Ο 30χρονος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, όπου και επιζητεί να μεταβεί, ίσως μέσω Κούβας και Βενεζουέλας.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε πάντως «απαράδεκτες» τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για την Μόσχα, σημειώνοντας: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με τον κ. Σνόουντεν, ούτε όσον αφορά τις σχέσεις του με την αμερικανική δικαιοσύνη, ούτε με τις μετακινήσεις του ανά τον κόσμο».
Την ίδια ώρα η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Κέρι στο Μπρουνέι.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Εθνος, CNN, ενημέρωση Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: