Το ΔΝΤ υποβάθμισε στο 2,7% την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2014




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε την Παρασκευή τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2014 στο 2,7%, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επηρεάζεται από τις “υπερβολικά ταχείες και κακοσχεδιασμένες” περικοπές των κρατικών δαπανών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ουάσιγκτον.

Οι σημαντικές περικοπές, που στόχο έχουν την κάλυψη του ελλείμματος των ΗΠΑ, έχουν ήδη περιορίσει μέχρι και 1,75 ποσοστιαίες μονάδες από το δυναμικό της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους.

Και παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί το 2014, θα εξακολουθεί να είναι μικρότερος από τον ρυθμό του 3,0% που είχε προβλέψει προηγουμένως το ΔΝΤ, λόγω των επιπτώσεων των περικοπών, οι οποίες απαιτούν τον περιορισμών των δαπανών κατά 109 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο οικονομικό έτος.

Στην ετήσια έκθεσή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΔΝΤ καλεί το Κογκρέσο να καταργήσει τις περικοπές, τονίζοντας ότι μια ισχυρότερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

“Οι αυτόματες περικοπές δαπανών όχι μόνο θα πλήξουν ιδιαίτερα την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μειώσεις δαπανών αδιακρίτως για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τις υποδομές θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα”, αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι περικοπές για το τρέχον έτος έχουν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα, καθώς μειώνουν σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 2,5%, σημειώνει το Ταμείο. Αλλά αυτό ίσως είναι πάρα πολύ σε μια μικρή χρονική περίοδο. «Η μείωση του ελλείμματος το 2013 υπήρξε υπερβολικά απότομη και κακοσχεδιασμένη”, προσθέτει.

“Ένας πιο αργός ρυθμός μείωσης του ελλείμματος θα βοηθήσει την ανάκαμψη, σε μια εποχή όπου η νομισματική πολιτική έχει περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω στήριξη» της οικονομίας, ανέφερε το Ταμείο.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 1,9%, λέγοντας ότι η πραγματική ενίσχυση της ανάπτυξης θα αρχίσει προς το τέλος του έτους. Αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες ανισορροπίες των δημοσίων οικονομικών τους.

Με την ενίσχυση της ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 110% του ΑΕΠ το 2015 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται. “Αλλά το μακροπρόθεσμο προφίλ του χρέους παραμένει μη βιώσιμο”, σημειώνει.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΚΥΠΕ

http://www.cna.org.cy/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: