Τα ξένα ΜΜΕ για τις εντάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ




Οι ηγέτες των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού πλησίασαν χθες εγγύτερα στην εξομάλυνση των εντάσεων αναφορικά με την παύση της λειτουργίας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, επισημαίνει ανταπόκριση από την Αθήνα των Nektaria Stamouli και Αlkman Granitsas στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Progress Seen on Greek TV Dispute».

Η διαφωνία σχετικά με την ΕΡΤ επήλθε έναν περίπου χρόνο μετά τις αμφίρροπες εκλογές που οδήγησαν τελικά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ πυροδότησαν εκ νέου φόβους ότι η ρήξη στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, μετά τις χθεσινές τρίωρες συζητήσεις για το θέμα, οι επικεφαλής των τριών κομμάτων συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, μια συμφωνία που ελήφθη μετά την απόφαση του ΣτΕ που επέτρεψε και στις δύο πλευρές να ισχυριστούν νίκη.

Όπως τονίζεται, η απόφαση του ΣτΕ χθες βράδυ μοιάζει ότι προσφέρει κάποιο περιθώριο για συμβιβασμούς, καθώς με μια λακωνική ανακοίνωση, το ΣτΕ απεφάνθη κατά της διακοπής της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ από τον κ. Σαμαρά, ωστόσο δεν απέρριψε την ίδια την παύση της λειτουργίας της ΕΡΤ.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324520904578551893189238494.html?KEYWORDS=Greece

Η Elinda Labropoulou σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Reprieve for Greek state broadcaster, for now» αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε χθες την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος οργανισμός.

Η απόφαση, όπως επισημαίνεται, ανατρέπει, εν μέρει, την αμφισβητούμενη απόφαση της κυβέρνησης, την προηγούμενη εβδομάδα, για την διακοπή των εκπομπών της ΕΡΤ, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος, μικρότερος, οργανισμός ραδιοτηλεόρασης.

Το ΣτΕ αποφάσισε την μερική συνέχιση λειτουργίας της ΕΡΤ, ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο νέος οργανισμός.

http://edition.cnn.com/2013/06/17/world/europe/greece-state-broadcaster/index.html?iref=allsearch

«O Σαμαράς υποχωρεί ενόψει της απόφασης για την ΕΡΤ» είναι ο τίτλος που φέρει ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMESSamaras Buckles in wake of ruling over ERT»). Oι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού, συμφώνησαν να επανεξετάσουν τη συμφωνία συγκυβέρνησης, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε την άμεση επανέναρξη των αναμεταδόσεων της ΕΡΤ. Ο Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ. Η απόφαση αναβάλει την απόφαση του κ. Σαμαρά για απόλυση των 2.650 υπαλλήλων της ΕΡΤ, που αποτελούν κυρίως πολιτικούς διορισμούς, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ΠΝΠ ήταν παράνομη, ωστόσο το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις για μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, κατά τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Ο κόσμος δεν θέλει το κλείσιμο της ΕΡΤ και δεν επιθυμούν εκλογές. Η χώρα χρειάζεται εσπευσμένα πραγματικές μεταρρυθμίσεις … και η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει με συνεργατικό τρόπο».

http://www.ft.com/cms/s/0/4714a94a-d795-11e2-a26a-00144feab7de.html

Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενούνται από την GUARDIAN Greek Broadcaster ERT Reopens after Court Victory», «Greece’s PM Offers to reopen ‘lite’ Version of ERT», πρόκειται για αναδημοσιεύσεις από το Reuters, «Eurozone Crisis: Greece’s Top Court Blocks Immediate Closure of State Broadcaster –as it happened»), την INDEPENDENTGreek Coalition Averts Collapse over Closure of State Broadcaster»), το BBCGreece Court Orders State Broadcaster ERT back on Air», όπου ο ανταποκριτής Mark Lowen σημειώνει ότι «κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι είναι η κερδισμένη, αλλά τελικά η ενότητα της κυβέρνησης έχει εξασθενίσει»).

http://www.guardian.co.uk/media/2013/jun/18/greek-broadcaster-ert-court-reopen

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/17/greece-ert-reopen-lite

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/17/eurozone-crisis-greek-government-broadcaster-markets

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greek-coalition-averts-collapse-over-closure-of-state-broadcaster-8662628.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-22945155

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: