Σχέδιο πώλησης του ΟΛΠ, σύμφωνα με τη WSJ




H ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), καθώς και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς προσπαθεί να καλύψει μια τεράστια τρύπα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της, δήλωσε ο Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, στην WALL STREET JOURNAL, σε ανταπόκριση από την Αθήνα των Nektaria Stamouli και Alkman Granitsas στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας με τίτλο «Greece Looks at Speeding up Port Sale».

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του, ο κ. Σταυρίδης δήλωσε ότι η πώληση του μεριδίου της ελληνικής κυβέρνησης ποσοστού 74% στον ΟΛΠ που σχεδιαζόταν αρχικώς για το 2014,  ενδέχεται να ξεκινήσει εντός του έτους και να περιλαμβάνει επίσης την εκχώρηση της διαχείρισης του ΟΛΠ για διάστημα 30-40 ετών.

Η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη πώληση του ΟΣΕ, μπορεί να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι έχουν ήδη επενδύσει στον ΟΛΠ, μέσω της Cosco. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «μια ώριμη κίνηση (σ.σ. για τους Κινέζους επενδυτές), καθώς αυτοί ήδη έχουν παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα. Έχουμε αρκετές διαφορετικές επιλογές και έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα, θα ολοκληρώσουμε την απόφασή μας».

Στην ανταπόκριση προστίθεται ακόμη ότι το φιλόδοξο, αλλά επί μακρόν  καθυστερημένο ελληνικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων συνάντησε σοβαρά εμπόδια την περασμένη εβδομάδα, όταν η χώρα απέτυχε να προσελκύσει έστω και μία προσφορά για την πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. 

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323566804578553653320205618.html?mod=googlenews_wsj

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: