Πρώτος γύρος συζητήσεων σήμερα στο Προεδρικό – Επιστολή Οικολόγων στον Πρόεδρο




Δύο θέματα είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου και όπως προκύπτει από αυτά, οι ουσιαστικές αποφάσεις παραπέμπονται εν πολλοίς σε σειρά συνόδων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την περίοδο. Με βάση την ημερήσια διάταξη, που διαβιβάσθηκε χθες από το προεδρικό στα κόμματα, το Εθνικό θα συζητήσει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναβάθμιση του ρόλου του Σώματος. Πρόταση, που φαίνεται ότι είτε θα παρουσιασθεί από τον Πρόεδρο σήμερα είτε θα κατατεθεί γραπτώς και να υπάρξει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι ο καθορισμός συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου για την προετοιμασία πλαισίου προτάσεων και της νέας διαδικασίας ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές πως με βάση τη διατύπωση που υιοθετείται, οι αποφάσεις τόσο για το έγγραφο Ντάουνερ όσο και για τον διαπραγματευτή, ενδεχομένως να μην ληφθούν σήμερα. Σημειώνεται πως έχει σταλεί στα κόμματα έγγραφο αξιολόγησης του κειμένου Ντάουνερ για τις συγκλίσεις 2008-2012. Το έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ετοιμάσει ο πρώην ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου. Σε σχέση με το θέμα του διαπραγματευτή, επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην επιστολή ο βουλευτής των Πρασίνων εγείρει και θέμα προετοιμασίας της συνεδρίασης, επικεντρώνεται ωστόσο στο ζήτημα του εγγράφου Ντάουνερ.

Ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει το έγγραφο αυτό. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν προκύπτει από το έγγραφο που ετοιμάσθηκε από την Κυβέρνηση και ουσιαστικά συζητά το περιεχόμενο των όσων κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Περδίκης εγείρει στην επιστολή του και το θέμα των ευρωτουρκικών και το άνοιγμα του κεφαλαίου 22.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: