Προώθηση της αναμόρφωσης της εικόνας της Ελλάδας (Omikron Project)




Στις κοινωνικές ομάδες που προωθούν την αναμόρφωση της εικόνας της Ελλάδας, μετά την ανάδυση και εδραίωση των στερεοτύπων κατά της χώρας που προκάλεσε η κρίση χρέους, αναφέρεται άρθρο της Joanna Kakissis στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου του NATIONAL PUBLIC RADIO («Greece Has A PR Problem. Can It Be Fixed?»).

Η προ της κρίσης Ελλάδα έχαιρε μιας θετικής εικόνας, με υπέροχα νησιά, φιλόξενο λαό, εξαιρετικό φαγητό και εκπληκτική ιστορία. Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης ωστόσο τα διεθνή ΜΜΕ και οργανισμοί άρχισαν να χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως διεφθαρμένους φοροφυγάδες που επέλεγαν να διαδηλώνουν αντί να δουλεύουν.

Όπως επισημαίνει η Ισμήνη Σπάχου, μέλος της ομάδας Omikron Project που επιχειρεί να αναμορφώσει την εικόνα της Ελλάδας, μέσω βίντεο, διαφημιστικών σποτ και των κοινωνικών δικτύων, «οι Έλληνες παρουσιάζονταν να πετάνε Μολότοφ ή ως ανέστιοι που ζητιανεύουν για φαγητό. Η ελληνική κρίση αποτελεί ένα προϊόν και αυτό που πουλάει είναι το δράμα». 

Τα βίντεο που παράγει και διακινεί στο διαδίκτυο η Omikron Project προσπαθούν να ανατρέψουν όλα τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί ή ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια κατά των Ελλήνων (βίαιοι, διεφθαρμένοι, ρατσιστές, τεμπέληδες, αχάριστοι κλπ).

Όπως επισημαίνει ο Βρετανο-ιρανός Mehran Khalili, που συμμετέχει στην ομάδα, τα βίαια επεισόδια που εκδηλώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις του 2012 είχαν προκληθεί από μικρές ομάδες ταραχοποιών, ενώ η πλειοψηφία των διαδηλωτών διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Σημειώνει επίσης ότι η προσπάθεια για την αναμόρφωση της εικόνας της Ελλάδας θα πρέπει να αρχίσει άμεσα, και όχι μετά την οριστική έξοδο από την κρίση, καθώς ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, το οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, θα ήταν υψηλό.

Η Omikron Project δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας. Οργανώσεις όπως η GoodNewsGR προβάλλουν θετικές ειδήσεις μέσω της ιστοσελίδας τους και ενός λογαριασμού Twitter.

Ανάλογή ήταν και η προσπάθεια του Έλληνα ομογενή από την Νότια Αφρική, Peter Economides, ο οποίος επιχείρησε να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση των Ελλήνων, αναγκαίας για την οικονομική ανάκαμψη, μέσω της καμπάνιας «γίνεται». Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή «το branding δεν αφορά στο πως «πουλάς» μια χώρα, αλλά στο πώς πουλάς τον εαυτό σου στον εαυτό σου. Σημαίνει ότι αρχίζεις να πιστεύεις εκ νέου, ότι ξανανάβει η φλόγα».

Όπως επισημαίνει ο Mehran Khalili στόχος της Omikron Project είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη θέαση των βίντεο που παράγονται στο εξωτερικό, καθώς μέχρι στιγμής οι θεατές είναι κυρίως Έλληνες, ενώ αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

http://www.npr.org/blogs/parallels/2013/05/30/187276181/greece-has-a-pr-problem-can-it-be-fixed

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: