Ο Στουρνάρας ομιλεί για πρόοδο, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η Τρόϊκα εντόπισε καθυστερήσεις




«Όλα τα θέματα είναι ανοικτά”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλείς της Τρόικα και πρόσθεσε ότι “υπήρξε σημαντική πρόοδος». Ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Από άλλες πηγές έγινε γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εντόπισαν καθυστερήσεις λόγω της πολιτικής κατάστασης.

Μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για την ΕΡΤ. Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο επαναπρόσληψης των 2500 εργαζομένων της ΕΡΤ, απάντησε πως «θα τα δούμε αύριο αυτά».

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλείς της Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, έπεσαν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ υπήρξε μια εκτενής συζήτηση για το πώς μπορούν να καλυφθούν διάφορα κενά που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει ένα διάλλειμα περίπου μιας εβδομάδας στις συζητήσεις, με τα μέλη της Τρόικα να επιστρέφουν στη βάση τους και να επανέρχονται στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, εκτενή συζήτηση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συνάντηση που δεν ήταν προγραμματισμένη και εστιάστηκε στα θέματα του προγράμματος προσαρμογής. «Ολα τα θέματα είναι ανοιχτά. Υπήρξε σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για την ΕΡΤ. Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο επαναπρόσληψης των 2.500 εργαζομένων της ΕΡΤ, απάντησε πως «θα τα πούμε αύριο».

Ολόκληρος ο διάλογος που είχε ο κ.Στουρνάρας με τους δημοσιογράφους είναι ο εξής:

Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε πως πήγε με την τρόικα; Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι άνοιξαν όλα τα θέματα ταυτόχρονα.
Στουρνάρας: Ναι, όλα τα θέματα ανοίγουν εδώ και δυο βδομάδες. Υπήρξε σημαντική πρόοδος. Βέβαια δεν έχουμε τελειώσει, γιατί έχουμε Eurogroup και θα πάω και εγώ και η τρόικα και θα επιστρέψουν.
Δημοσιογράφος: Βάζουν ζητήματα; Ας πούμε, ζήτησαν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, όπως λένε κάποιες πληροφορίες;
Στουρνάρας: Όχι, όχι.
Δημοσιογράφος: Υπήρξε συζήτηση για την ΕΡΤ;
Στουρνάρας: Όχι, δεν έγινε συζήτηση για την ΕΡΤ.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, ζήτησαν υλοποίηση των όσων έχουμε ψηφίσει εδώ και τώρα;
Στουρνάρας: Προχωρούμε κανονικά.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, να ρωτήσω κάτι: υπάρχει σχέδιο για την ΕΡΤ να επαναπροσληφθούν και οι δυο χιλιάδες εργαζόμενοι;
Στουρνάρας: Θα τα πούμε αύριο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών έπεσαν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ έγινε μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορούν να καλυφθούν διάφορα κενά που υπάρχουν. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει ένα διάλλειμα περίπου μιας εβδομάδας στις συζητήσεις, με την τρόικα να αναχωρεί για το εξωτερικό και να επανέρχεται στις αρχές Ιουλίου.
Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν πολύωρη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία επικεντρώθηκε στο δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, που ενδέχεται να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Οπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα θέματα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «όλα είναι ανοιχτά».
Ειδικότερα, συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014, καθώς και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πηγές: ΕΘΝΟΣ, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: