Ο πρέσβης Ζήνων απαντά στους Financial Times




Ο Αλέξανδρος Ζήνων, Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, ανασκευάζει άρθρο του Jonathan Steele («Why Greek Cypriots Need to get Serious about Peace») για την GUARDIANFor Cyprus, Reunification Remains the Ultimate Aim») και επισημαίνει ότι η επανένωση της Κύπρου παραμένει ο τελικός στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κος Ζήνων σημειώνει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απαιτεί προετοιμασία (υπενθυμίζει τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2008) και θα ήταν ανευθυνότητα από πλευράς του κου Αναστασιάδη, αν σε μία περίοδο που η Κύπρος μάχεται εναντίον της χρεοκοπίας, δεν αφιέρωνε όλες του τις προσπάθειες και το χρόνο για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και δεν διασφάλιζε ότι η οικονομία του νησιού θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο κόστος της ένωσης.

Η απόφαση παύσης της δωρεάν παροχής θεραπευτικής φροντίδας στους Τουρκοκυπρίους απλά τους αντιμετωπίζει ομότιμα με τους άλλους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζει. Στο επιχείρημα το σχετικό με το Σχέδιο Ανάν, υπενθυμίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι αντιτίθεντο στα σχέδια και τις προτάσεις του ΟΗΕ τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, γιατί περιείχε μεγάλο αριθμό όρων που ικανοποιούσαν τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, όπως το δικαίωμα της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης στο νησί. Επιπλέον το σχέδιο απορρίφθηκε με δημοψήφισμα – τον πλέον δημοκρατικό τρόπο. Τέλος, η οικονομία της βόρειας Κύπρου στηρίζεται αποκλειστικά στις επιχορηγήσεις της Τουρκίας και στην κατάχρηση των κλεμμένων περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jun/17/cyprus-reunification-remains-ultimate-aim

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: