Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη σε όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ




Εκτενείς αναφορές στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και τρεις ημέρες στην Τουρκία, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, οι οποίες όπως υπογραμμίζεται «αποκαλύπτουν μια ευρύτερη διαμάχη ως προς το θέμα της εθνικής ταυτότητας των Τούρκων, μέσω της οποίας διασταυρώνονται δύσκολα θέματα θρησκείας, κοινωνικών τάξεων και πολιτικής», πραγματοποιεί το σύνολο των αμερικανικών ΜΜΕ περιοχής αρμοδιότητάς μας.

Για πολλούς Τούρκους, διευκρινίζεται, η ανάπτυξη του αστικού τοπίου στην τουρκική πρωτεύουσα την οποία πρεσβεύει η κυβέρνηση Erdogan, δεν αφορά τόσο στην πρόοδο, όσο στις αυξανόμενες αυταρχικές φιλοδοξίες του Πρωθυπουργού Recep Τayyip Erdogan και της κυβέρνησής του.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο Edhem Eldem, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κω/πολης, «η κυβέρνηση Erdogan έχει αναλάβει αναπτυξιακά σχέδια μεγάλης εμβέλειας, χωρίς να ζητήσει προτάσεις από τους πολίτες. Υπό κάποια έννοια, [τα μέλη της κυβέρνησης Erdogan] έχουν μεθύσει από την ισχύ. Απώλεσαν τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά και επιστρέφουν σ΄αυτό που συνιστά τη βάση της τουρκικής πολιτικής: τον απολυταρχισμό» (NYT).

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, η έντυπη έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας WSJ προβάλλει τις συχνά βίαιες διαδηλώσεις των Τούρκων πολιτών το περασμένο Σαββατοκύριακο ως το «αποκορύφωμα της μέχρι πρότινος υποβόσκουσας σύγκρουσης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan και ενός διευρυμένου συνασπισμού Τούρκων πολιτών, μιας σύγκρουσης που απειλεί την πολιτική σταθερότητα ενός συμμάχου καθοριστικής σημασίας για τις ΗΠΑ».

Όπως τονίζεται, το γεγονός ότι ο κ. Εrdogan έχει κερδίσει τις εκλογές τρεις φορές, του έχει επιτρέψει να λάβει μια σκληρότερη στάση σε πολλά ζητήματα από την κατανάλωση αλκοόλ έως τα ΜΜΕ. Και ενώ οι διαμαρτυρίες είναι απίθανο να σηματοδοτήσουν την πτώση της κυβέρνησης Erdogan, αντιπροσωπεύουν μακράν τη μεγαλύτερη πρόκληση στην 10ετή διακυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, τονίζεται, οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Άγκυρα ενώ προσπαθεί να προβληθεί ως  μοντέλο για νέες ισλαμικές κυβερνήσεις στην περιοχή, καθώς, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Erdogan δεν εισακούσει τους πολίτες της, θα υπάρξουν νέες  μαζικές διαμαρτυρίες.

Εξάλλου, η σύνταξη της εφημερίδας NYT, σε κύριο άρθρο της, επικρίνει τον Τούρκο Πρωθυπουργό για την απόφασή του να απαντήσει στα παράπονα των Τούρκων πολιτών με δυσανάλογη χρήση βίας, ενώ τονίζει ότι «σ΄αυτήν την επικίνδυνη στιγμή, ο κ. Εrdogan και το κόμμα του πρέπει να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην ελευθερία του λόγου και να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός πολυσχιδούς πληθυσμού».

«Η συνέχιση των αναταραχών μπορεί να βλάψει αφενός την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά αυτόν τον μήνα, αφετέρου την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού», προσθέτει η σύνταξη της  ΝΥ Τimes.

Σχετικά δημοσιεύματα:

New York Times: «Protests in Turkey»

http://www.nytimes.com/2013/06/03/opinion/protests-in-turkey.html?_r=0&pagewanted=print

New York Times: «Protests in Turkey Reveal a Larger Fight Over Identity»

http://www.nytimes.com/2013/06/03/world/middleeast/development-spurs-larger-fight-over-turkish-identity.html?pagewanted=all&pagewanted=print

Wall Street Journal: «Wave of Unrest Spreads Across Turkey»

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323469804578521020288149176.html?KEYWORDS=Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: