Μην το ξεχνάμε… Υπάρχουν ακόμα Κύπριοι χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής




Του ΠΑΜΠΟΥ Σ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ

Η αρχή έγινε. Οι εκ μητρογονίας συμπατριώτες μας αγγίζουν πια τη δικαίωση των αγώνων τους. Αν κάποιο μπράβο χωρά στην περίπτωση αυτή είναι για όσους επωμίστηκαν και πήραν την ευθύνη για τις διεκδικήσεις να τους αναγνωριστούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!…

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια μερίδα κυπρίων πολιτών, που στερούνται ακόμα βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών τους δικαιωμάτων, επειδή λόγω της εισβολής, αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν ψάχνοντας την επιβίωσή τους στο εξωτερικό.

Είναι αυτοί που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έκαναν με όποιο τρόπο μπορούσαν το πρόβλημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στους τόπους της εκ των συνθηκών αναγκαστικής εξορίας τους στο εξωτερικό.

Είναι οι απόδημοι-εκτοπισμένοι και οι απόγονοί τους που, παρ’ ότι το κυπριακό κράτος δεν τους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες, παρά τον αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή στα κοινά της ίδιας της πατρίδας τους με απόφαση της κυπριακής Βουλής, ποτέ δεν έπαψαν να κρατούν ψηλά τη σημαία της αντίστασης στα τετελεσμένα της εισβολής και των δικαίων της εθνικής υπόθεσης.

Με την ίδια συντριπτική πλειοψηφία, αυτοί οι κύπριοι δεν επιδιώκουν οικονομικά οφέλη. Την επαναπόδοση των τα βασικών ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων τους, όπως έχουν όλοι οι κάτοικοι και της τελευταίας γωνιάς της Γης ζητούν. Το δικαίωμα της ψήφου και, κυρίως, τη διασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής και εγκατάστασης στα πατρώα κατεχόμενα σήμερα εδάφη και τις περιουσίες τους. Έτσι, απλά…

Αν οι πολιτικοί το καταλάβουν αυτό και το επανορθώσουν, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θα αξίζουν κι αυτοί τα μπράβο και τα συγχαρητήρια, το χειροκρότημα, που σήμερα αξίζουν όσοι έκαναν πράξη τον αγώνα των εκ μητρογονίας.

 Αν αναγνωρίσουν το εγκληματικό λάθος στέρησης αυτών των δικαιωμάτων από κυπρίους πολίτες, που τους μετέτρεψαν σε παρίες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας και, κυρίως, ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ στη γη των πατέρων τους.

 Αν αντιληφθούν ότι αν δεν το κάνουν πάραυτα, διευκολύνουν και συνεργούν με όσους, όπως και με το σχέδιο Ανάν, προσπαθούν να επιβάλουν όρους και προϋποθέσεις απαγόρευσης της επιστροφής όσο περισσότερων προσφύγων μπορούν στα σπίτια και την κατεχόμενη γη τους.

Διότι, κακά τα ψέματα, εκεί βρίσκεται η ουσία του, κατά παραβίαση ακόμα και του ευρωπαϊκού Δικαίου, θέματος: Όσοι λιγότεροι γέννημα-θρέμμα διατηρούν το δικαίωμα της επιστροφής, τόσοι περισσότεροι έποικοι και εισβολείς θα παραμείνουν στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, του Μόρφου και όπου αλλού.

Αν τίποτε από αυτά δεν κάνουν, ή αν κάνουν πως δεν κατάλαβαν, η χλεύη και το ανάθεμα των επομένων γενεών θα τους καταστήσει παραδείγματα προς αποφυγήν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: