Λευκός Οίκος: Θέλουμε τον Σνόουντεν – Λαβρόφ: Εχει δικαίωμα να φύγει από τη Ρωσία




O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, σε ενημέρωση που έκανε στο AIR FORCE ONE, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές σχετικά με την τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας. Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Σνόουντεν δεν παραβίασε την ρωσική νομοθεσία και έχει το δικαίωμα να φύγει από τη Μόσχα “για όπου θέλει”.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε τη θέση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα απελαθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί.

Ο κ. Κάρνεϊ δεν διευκρίνισε σε ποιό επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες και τόνισε ότι “συνομιλούσε με υπευθύνους της ρωσικής κυβέρνησης. Δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ λεπτομερώς στις συνομιλίες αυτές”, σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε “τη σημαντική και ενισχυμένη συνεργασία (της Ουάσινγκτον) με τις ρωσικές αρχές στον δικαστικό τομέα”, και επανέλαβε ότι υπάρχει “μια σαφής νομική βάση” για να απελάσουν οι ρωσικές αρχές τον Σνόουντεν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, τόνισε ότι η Μόσχα θα πρέπει να κάνει “το σωστό” και να παραδώσει στις ΗΠΑ τον Σνόουντεν. Ο κ. Χέϊγκελ πρόσθεσε ότι η διαρροή πληροφοριών από τον πρώην σύμβουλο της NSA συνιστά μια σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ, η οποία ζημίωσε την εθνική ασφάλεια.

“Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα κάνουν εδώ το σωστό και θα παραδώσουν τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Χέιγκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο, κατά την οποία πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη όπως φαίνεται μια τελική απόφαση.

“Παραβίασε το νόμο”, σημείωσε ο Χέιγκελ. “Προκλήθηκε ζημιά σε αυτήν την χώρα από τις διαρροές του Σνόουντεν. Τώρα κάνουμε μια αποτίμηση, αλλά ας μη γελιόμαστε, η παραβίαση αυτή της νομοθεσίας μας συνιστά μια σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας”.

Δηλώσεις Λαβρόφ

Ο Σνόουντεν “δεν παραβίασε τους ρωσικούς νόμους, δεν διέσχισε τα ρωσικά σύνορα, βρίσκεται στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου και έχει το δικαίωμα να φύγει για όπου θέλει, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση”, σημείωσε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Ταςς, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Όπως υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σνόουντεν είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Δεν έχουμε τίποτε να του προσάψουμε από δικαστικής άποψης”, είχε προσθέσει ο Λαβρόφ.

Είναι “ένας ελεύθερος άνθρωπος. Όσο πιο γρήγορα επιλέξει τον τελικό προορισμό του, τόσο το καλύτερο θα είναι και για μας και για εκείνον”, είχε υπογραμμίσει χθες ο Ρώσος πρόεδρος, αποκλείοντας την λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά του Σνόουντεν.

Official White House

Πηγή: Ενημέρωση Λευκού Οίκου, Reuters, AFP, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: