“Κονσέρτο για κατσαρόλες” στην Αγκυρα και στην Πόλη – Διεθνής κατακραυγή για την αστυνομική βία




Ενώ πολλάπλασιάζονται κάθε ώρα που περνά οι διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν, ένα “κονσέρτο για κατσαρόλες” οργάνωσαν σε πολλές συνοικίες οι κάτοικοι της Αγκυρας, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της τουρκικής αστυνομίας και προσωπικά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτον τον πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο επέλεξαν για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των διαδηλώσεων από την κρατική ασφάλεια, η οποία χρησιμοποίησε μεθόδους δικτατορικών καθεστώτων θυμίζοντας τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη» και ανέφερε ότι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τουλάχιστον 1.000 πολίτες τραυματίστηκαν. Ο Ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστείας τόνισε ότι “είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους».

Πάντως ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα έκανε παρέμβαση, που “καλύπτει” τους διαδηλωτές. Είπε σχετικά:

“Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένος βλέποντας αυτές τις λυπηρές εικόνες και φωτογραφίες. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Να γίνετε σύντομα πολύ καλά. Αλλά αν με ρωτάτε για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως γνωρίζετε, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα να διαμαρτύρεται ειρηνικά, αποτελούν βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να πω τίποτα περισσότερο”.

Ο Μάικλ Ρούμπιν, στέλεχος του American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου, υποστήριξε τα εξής:

“Μπορούμε βεβαίως να αποκαλέσουμε (αυτά που συ,βαίνουν) ως την αρχή της «Τουρκικής άνοιξης». Ακριβώς όπως στην Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, η κυβέρνηση κατάφερε να ανάψει τις σπίθες της δυσαρέσκειας σε μια πλήρους κλίμακας εξέγερση, λόγω της υπερβολικής χρήσης βίας και της γενικής αλλαζονείας» (εννοεί του Ερντογάν). Οι διαμαρτυρίες είναι μια αντίδραση από τους Τούρκους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχουν αναστατωθεί από την αυξανόμενη επιθυμία του Ερντογάν να σαρώσει όποιον διαφωνεί με την ατζέντα του, με οποιοδήποτε μέσο θεωρεί απαραίτητο”.

Μίλησαν οι κατσαρόλες…

“Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”, φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια. Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά “Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε”.

Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. “Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;”, είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ’ όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά “έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή”. Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.

“Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει”, σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Show TV ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η απαγόρευση γίνεται για λόγους δημόσιας υγείας. “Αυτός που πίνει είναι αλκοολικός”, είπε αρχικά, για να διορθώσει αμέσως μετά: “Δεν εννοώ όλον τον κόσμο αλλά αυτούς που πίνουν τακτικά”.

Στους δρόμους της Άγκυρας έχουν κατέβει διαδηλωτές κάθε ηλικίας. “Είμαι 63 ετών και το μόνο που θέλω είναι να υπάρξει ηρεμία σ’ αυτήν την όμορφη χώρα. Όμως όταν αισθάνεται κανείς ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαδηλώσει, αυτό είναι όλο”, εξήγησε ένας 63χρονος συνταξιούχος μηχανικός.

Το “κονσέρο για κατσαρόλες” πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας. Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, ακόμα και αφότου οι αρχές αποχώρησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολή. Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν τις διαμαρτυρίες καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να παραιτηθεί. Οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα με σκοπό να διαλύσουν το πλήθος, αλλά ορισμένοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περιπολικό και προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα γραφεία του Ερντογάν, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ορισμένες από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αρχές, όπως η χρήση σπρέι πιπεριού, ήταν «λανθασμένες» αλλά προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «εάν μαζευτούν 100.000 άτομα, εγώ θα φέρω 1 εκατομμύριο από το κόμμα μου». Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι τον διέπει ένα αυταρχικό στυλ. «Αν χαρακτηρίζουν δικτάτορα έναν υπηρέτη του λαού, δεν έχω τίποτα άλλο να πω».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση», είπε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτήρισε τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς «εντελώς ακατάλληλη».

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ, CNN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: